Foreldrene drev handelsstedet Kopardal, og Fredrikke hadde en lykkelig barndom. Søsteren til Fredrikke var Kathinka Havig gift med lensmannen i Herøy, de bodde på Nyheim. Fredrikke var mye på besøk hos søsteren og familien i Herøy.

Hun skulle bli en fremragende og suksessrik forretningskvinne i hovedstaden. I 1894 etablerte hun Kristiania Visergutkontor som eksisterer fremdeles. Hun var den første kvinnen i Norge som drev sitt eget flyttebyrå. I 1914 hadde firmaet 200 flyttefolk, 60 visergutter, 32 kontordamer og 50 hester. I 1920 kjøpte hun og venninnen Martha Mathisen (senere Weberg) den store forretningsgården i Pilestrædet 1, og i annen etasje etablerte de et eget trykkeri til avisen Norges kvinder som de utga sammen i mange år. Fredrikke Tønder-Olsen som ble en formuende kvinne, opprettet også et legat som skulle gå til unge, nordnorske jenter. Etter at hun som ung hadde lest Camilla Colletts bok «Amtmandens døtre», bestemte både hun og venninnene på Løkta at de aldri skulle gifte seg. Det gjorde de heller aldri.

Det er Helgeland Museums eget forlag Selhornet som står for utgivelsen, og forfatter er dr. philos. Dagrunn Grønbech. I innspurten av arbeidet har det dukket opp en meget interessant kilde i form av en gave: Fredrikkes eget fotoalbum fra 1912-1931 og en minnebok laget av venninnen Martha Weberg. Det er Martha Webergs barnebarn Johan Tyrholm i Oslo som har tatt vare på disse to klenodiene og som nå har gitt dem i gave til Helgeland Museum. Albumet inneholder en mengde foto av god kvalitet som fint kan vises i publikasjonen. Også minneboken inneholder mye nytt som også nå blir tatt med i teksten. Publikasjonen var planlagt utgitt til 8. mars, men i samråd med Bygdekvinnelaget på Løkta som bidrar økonomisk, blir det utgivelse til sommeren.

Tekst: Kari Sommerseth Jacobsen