Finner løsninger i en annerledes tid

Herøy ASVO_korona

Den 12. mars stengte Herøy ASVO dørene for mange av de ansatte i bedriften. Bare de som er ansatt i vaskeriet, som er en samfunnskritisk funksjon, har vært på jobb. Dette har ført til at rundt 20 personer som har hatt ett tilbud i bedriften ikke lenger har hatt noen jobb å gå til.

Daglig leder, Jørn Moe, forteller at de har vært litt bekymret for denne situasjonen. Selv om det har vært nødvendig med en nedstenging av samfunnet for å få kontroll på korona-virussituasjonen, er det ingen tvil om at dette har vært vanskelig for noen av de ansatte ved bedriften. Vi har snakket mye om hvem som er i «risikogruppen» for å få koronavirus de siste ukene. For oss har det også vært viktig å ikke glemme de som tilhører andre risikogrupper, og hvordan dette påvirker dem. Noen av våre ansatte er tydelige på at dette er en veldig vanskelig tid for dem. For noen har vi klart å ha en individuell eller gruppebasert, digital oppfølging (samtaler, quiz o.l.) og noen har vi vært på gåturer (på avstand) sammen med. Til påske fikk ansatte en gave i postkassen.  

I dag har vi gjennomført en utedag for de som er permittert fra jobb, med søppelplukking og lunsj ute. Målet med denne dagen var at de ansatte skulle ha noe å se frem til - ett lyspunkt i denne spesielle tiden. Frisk luft og litt sosialt samvær er godt for de aller fleste, selv om det skjer på avstand. Vi organiserte dagen slik at vi kunne ivareta hensyn til smittevern. De ansatte gikk i små grupper, på under fem personer, samtidig som alle holdt god avstand. Lunsjen ble servert porsjonsvis, og det ble satt fram mange benker slik at alle kunne sitte med avstand. Hansker og håndsprit var tilgjengelig for alle, og alt foregikk utendørs.

Det er fint å benytte den situasjonen vi har havnet i til å gjøre noe positivt. Å fjerne søppel fra naturen anser vi som veldig nyttig, og oppfordrer alle til å gjøre det samme. Dette er en veldig fin måte å komme seg ut på. Det ble plukket over 20 sekker med søppel på 1 time. Alle de ansatte som møtte opp var veldig fornøyde med dagen og ønsket at dette skulle gjentas.

Behov for smittevernsutstyr i helsetjenesten
Som følge av situasjonen rundt korona-virus er det ett økt behov for smittevernsutstyr i hele landet. Dette har også ført til at de fleste leverandører er utsolgt for mye. På vaskeriet på Herøy ASVO har de forsøkt å bestille inn blant annet ekstra stellefrakker, men har bare klart å få tak i de med kort arm.

For at disse skal kunne tas i bruk har de ansatte på Systua tatt grep, og sydd på lange armer på frakkene. De har også fått forespørsel fra tannhelsetjenesten om å sy flere nye smittefrakker til dem, og har allerede tatt fatt på denne utfordringen. Vi synes det er flott at vi som lokal leverandør kan bistå og levere disse varene, når vi som samfunn står i en slik situasjon. Dette er en verdifull erfaring som vi tenker at det er viktig at vi har med oss i tiden etter krisen også.

Tekst og bilder: Sissel Eide Knutsen

Herøy ASVO_stellefrakk
Systua på Herøy ASVO har forlenget armene på slike stellefrakker.
Herøy ASVO_ny smittefrakk
ASVO har også laget slike smittefrakker til tannhelsetjenesten.

Annonser