Fra 1. mars begynte Tenna å gå i sambandet og dermed er en ny æra over for sambandet mellom Herøy og Søvik. Det er nå kommet to moderne båter som innehar en helt annen standard enn de gamle ferjene samtidig som kapasiteten er tilnærmet fordoblet.

Tidspunktet og det dårlige været med sterk vind fra sørvest førte nok til at det ikke ble det helt store oppmøtet. Det ble allikevel en flott markering med musikkinnslag av Herøy Musikkorps under fellesmarkeringen på Tenna før forsamlingen ble splittet på de to nye fergene. Herøy kommune spanderte kake og kaffe på alle gjester og reisende på begge ferjer.

Maleri av Rolf Jørgensen
På vegne av Herøy kommune overrakte ordfører Arnt Frode Jensen en gave fra kommunen til Tenna. Skipper Terje Bergesen på MF Tenna tok i mot maleriet som er malt av Rolf Jørgensen og har fått tittelen "Fergested" Motivet viser fergeleiet på Søvik med Stortind eller Breitind fra De syv søstre i bakgrunnen.

Maskinsjef Øyvind Gårdvik fikk også overrakt Herøy kommunes våpenskjold av ordføreren.

- Vi har visst om dette en stund allerede og har allerede satt av fin plass til maleriet, sa skipper Terje Bergesen under sin takketale.

Til stede på markeringen på Herøysund var begge gudmødrene for nyferjene. Fylkesråd for samferdsel Tove Mette Bjørkmo stod for dåpen av Herøysund mens det var Ann Kristin Thomassen som var gudmor for Tenna. Hun er ansatt i Boreal og jobber i kantina.

I tillegg til deler av kommunestyret i Herøy, representanter fra Boreal og andre oppmøtte var også Regionvegsjef i Statens Vegvesen, Torbjørn Naimak til stede på markeringen. Tove Mette Bjørkmo og Torbjørn Naimak hadde i forkant av markeringen hatt møte med Herøy kommune der ulike samferdselsutfordringer hadde vært tema.

- Alle vet at vi har slitt fryktelig mye med samferdselen hos oss, men vi er nå veldig glad for at vi endelig har tatt i bruk de nye fergene. Så får vi bare håpe og tro at de går og kommer som de skal, sa ordfører Arnt Frode Jensen.

Fin stund på Herøyund
Ferga Herøysund som har vært i rute fra 1. januar tok med seg halve kommunestyret med varaordfører i spissen til Brasøy. Her fikk de frammøtte oppleve flott underholdning av elever fra kulturskolen i Herøy.

Varaordfører Elbjørg Larsen overrakte et maleri av Rolf Jørgensen til skipper Tor Åge Sørli i Boreal. Maleriet har fått navnet "Anløp" og viser fergeleiet på Flostad med trailere i fergekø.

Elbjørg Larsen forteller til Herøyfjerdingen at det ble en fin stund på ferga til Brasøy.

- Kulturskoleelevene imponerte med flott sang, der blant annet den nye Herøysangen ble framført. Teksten er skrevet av Hans Inge Fagervik mens musikken er skrevet av Reidar Moursund. I min takketale ble det blant annet trukket fram at alle ferger er avhengig av et godt mannskap og dette ble også ekstra humoristisk framhevet da jeg leste diktet "Nestenforlis" av Helge Stangnes.

Alsten tilbake mandag
Et skår i gleden for reisende til og fra Austbø var nok at ferja ikke kunne anløpe ferjeleiet i Kvaløyhamn på grunn av for sterk vind på vei til og fra Søvik. Fredag rapporterte også selskapet om problemer med anløp av Austbø. Vi får bare håpe at dette ikke blir et vedvarende problem i tida framover.

Fredag ettermiddag kom det også melding fra Boreal om at Herøysund flyttes til Dønna-sambandet allerede mandag på grunn av verkstedopphold for Møysalen. Alsten kommer dermed tilbake igjen for en periode som Boreal antyder skal være rundt 14 dager. Vi får bare håpe og tro at dette ikke blir et mønster i tida framover.

Her kan dere høre og se kulturskoleelevene fra Herøy synge "Har du fyr" av Ola Bremnes.
Reidar Moursund akkompagnerer på gitar