FNs internasjonale dag for frivillighet 5. desember er til for alle de fantastiske frivillige som bidrar til et varmere samfunn. Dette er dagen for å vise lokale lag og foreninger at kommunen setter stor pris på dem. I år er det også Frivillighetens år og i tillegg er det 10 år siden Herøy opprettet sin frivilligsentral. Årets feiiring ble derfor denne gangen ekstra markert med et åpent arrangement i Herøy skoles aula. Arrangementet ble ledet av Kiristi Iversen og hun startet som så mange år tidligere med å framføre et fint frivillighetsdikt.

Frivillighet, for et vakkert ord
Hva kan vi vel utrette her vi bor
Hvis alle er med og bidrar litte grann
Vil mye bli bedre i samfunnet for hver kvinne og mann

Hvem ønsker ikke et samfunn med engasjement
Idrett, korps, cross, lesing, korsang
Røde kors og pensjonistforening
Husflidslag, støtteforening og en eller annen form for trening

Båtforeninga, tirsdagsklubb og bygdelag
Møtestedet og dere jeg ikke har nevnt i dag
Jess og sprut, dans og Herøydagan ikke minst
Herregud jeg er glad for at alt dette finst

På øya som vi er så glade i
Og det vil jeg gjerne få lov til å si
At ei levende bygd trenger ildsjeler, mange
Når travle tider tar oss, og vi lar oss fange

Må vi ha noe å glede oss over
Ellers blir vi ei øy som sover
Så til dere frivillige, for en jobb dere gjør
Alltid JA når noen spør

Om å bidra på en eller annen måte
Hvordan mange får det til er en gåte
Og derfor vi feirer med denne frivillighetsfest
Så hipp hurra, vi er aller best

Kos dere, nyt både program og mat
Og ikke minst,- med hyggelig prat

Programmet fortsatte med at ordfører Elbjørg Larsen holdt en fin tale der hun takket de frivillige for den innsatsen de gjør i Herøy-samfunnet. Hun kom også inn på at det i år er Frivillighetens år, og at det derfor har vært ekstra fokus på frivilligheten som en hjørnestein i det norske samfunnet for å vise fram den aktiviteten som drives på frivillig basis i lokalsamfunnene i hele landet. 

- En helhetlig frivillighetspolitikk må være en del av kommunens planverk, og omfatte hvordan kommunen legger til rette for frivillige organisasjoner og hvordan kommunen og frivillige organisasjoner skal samarbeide, sa Larsen.

Erika er ny leder for frivilligsentralen
Siden opprettelsen av frivilligsentralen i 2012 er det Jelena Budesa som har vært leder fram til i år. Hun har hele tiden vært bosatt på Dønna og i år valgte hun derfor å søke permisjon for å prøve seg i ny jobb på Dønna. Hun har vært en sterk og energisk drivkraft for det frivillige arbeidet i kommunen, men kommunen har vært så heldig at de har fått Erika Puzienė inn i den samme rollen. Selv om hun under arrangementet hadde mistet stemmen og ikke kunne prate til forsamlingen har hun nok både taleevne og det andre som skal til for å drive frivillighetssentralen videre på en god måte.

Under hele arrangementet ble det trukket ut gevinster som var gitt av ulike bedrifter på Herøy som ble vunnet av de som var til stede i salen. 

Flott sang av Pernille (Plenty) og Johnny Birger
Pernille Reinertsen fra Herøy er en meget dyktig sanger som opptrer under artistnavnet "Plenty" og har skapt seg en karriere og opptrådt på en rekke scener i den siste tiden. Sammen med Johnny Birger Hanssen på gitar framførte hun først de to egenkomponerte låtene «Almost Like It's Mine» og «For Now» som man også finner på Spotify. Senere framførte hun også flotte versjoner av sangene «Creep» av Radiohead og Nordnorsk julesalme av Trygve Hoff. 

Tilbakeblikk ved Jelena
Tidligere leder Jelena dro forsamlingen med på en runde der hun fortalte og viste bilder av mye av den aktiviteten som har vært i frivilligsentralen gjennom 10 år. Mange av disse aktivitetene drives også enda. De første tre årene var frivilligsentralen organisert gjennom foreningen Møtestedet før kommunen tok over ansvaret i 2015. En av de største oppgavene til frivilligsentralen har vært å sette i gang ulike integreringstiltak.

Jelena kom inn på at frivilligsentralen tidligere var lokalisert i det lokalet ved idrettsanlegget som nå drives som barnehage. Der organiserte de blant annet ungdomsklubb og var et møtested for ulike integreringstiltak.

Mat og matkurs har blitt arrangert flere ganger med både norsk og internasjonal mat. Frivilligsentralen har også blitt flittig benyttet til å lage mat til ulike arrangement, noe som også var tilfelle på arrangementet denne kvelden.

Frivillige leseombud på omsorgssenteret har vært et fast innslag. Det har også blitt arrangert quiz og ekstrahjelp i matematikk. Seniornett-kurs for å lære å bruk mobiltelefon og datamaskin og mange andre typer kurs har også blitt organisert i regi av frivilligsentralen. Blant annet er Herøy kommune en av få kommuner som har tilbudt norskkurs på søndager til arbeidsinnvandrere.

Utdeling av velkomstpakker til nye innbyggere, bolystdager, bolystkonferanser, språkkaféer, språkturer, mentorprosjekt er andre eksempler på mange av de aktivitetene som frivilligsentralen har vært med å organisere i samarbeid med flere andre aktører. Frivilligsentralen har derfor uten tvil vært en svært viktig støttespiller og pådriver for det frivillige arbeidet i kommunen.

Underholdning av elever fra kulturskolen
Kulturskoleelvene Lotta og Nicole framførte sammen med sin lærer Svein Ove Pettersen flere sanger. En av sangen som heter «Fred» har Lotta også skrevet selv, og begge jentene høstet stor applaus for sine framføringer.

Etter at flere gevinster var trukket ut avsluttet arrangementet med servering av masse god mat og kaker i skolens kantine.