Dette blir et høyhastighets bredbånd som skal være åpent for alle.

For å drive fram det spennende prosjektet med fire delprosjekter holder Herøy kommune på med å stifte utbyggingsselskapet "Fiberherøy SUS" hvor kommunen skal eie 50 prosent.

Herøy Kommune inviterer HelgelandsKraft AS og lokalt næringsliv som medeiere i utbyggingsselskapet.

- En forutsetning for å gjennomføre prosjektet er at vi får støtte, sier prosjektleder Svein Lundestad.

Undersjøisk kabel til Sandnessjøen Prosjektet vil gi søndre del av Alstahaug kommune, blant annet Søvik og Petter Dass-museet, den bredbåndsdekningen som idag mangler helt.

I tillegg vil deler av Dønna kommune, blant annet Skaga, få bredbåndsdekning.

Prosjektet er delt opp i fire delprosjektet hvor delprosjekt 4 er den virkelig store biten, nemlig at man strekker en undersjøisk fiberkabel mot Sandnessjøen og kobler seg på Kyst-Tele/Bane-Telekabelen som går langs kysten.

- Med dette vil vi en gang for alle åpne Herøy mot den store verden og vi kan gjøre hva som helst i IT-sammenheng, sier rådmann Roy Skogsholm.

Delprosjekt 1 Delprosjekt 1 er å legge en fiberkabel mellom koblingssentralen på Herøyholmen til radiolinksentralen på Langåsen på Sør-Herøy. Dette vil gi Husvær, Brasøy og Sandvær bedre bredbåndstilbud enn i dag.

Også enkelte områder i Dønna kommune vil få bredbånd på denne måten. Det gjelder blant annet området rundt Skaga.

I tillegg vil altså søndre del av Alstahaug, blant annet Petter Dass-museet, få bredbånd via Herøy.

Delprosjekt 2 Delprosjekt 2 er å legge en fiberkabel mellom koblingssentralen på Herøyholmen og Hestøya Næringspark.

Her finner vi to meget viktige bedrifter som i dag har meget dårlig kapasitet på bredbåndet, nemlig Marine Harvest og Seløy Undervannsservice.

Oppdrettsselskapet har behov for rask bredbånd på administrative tjenester, mens Seløy Undervannsservice for tiden er i en nærmest kritisk situasjon på grunn av en linje med liten kapasitet. Selskapet har behov for å sende både bilder og kart på nettet.

Rådmann Roy Skogsholm sier til Herøyfjerdingen at kommunen ønsker å utvikle Hestøya til en næringspark med flere bedrifter.

- Får vi lagt fiberkabel dit vil Hestøya bli mer attraktivt som næringspark, sier Skogsholm.

Delprosjekt 3 Delprosjekt 3 handler om å legge fiberkabel til skoler og offentlige etater i Herøy.

- Vi vil få mye bedre utnyttelse av det regionale samarbeidet når vi kan ta i bruk nye tjenester som krever bedre båndbredde, mener rådmann Roy Skogsholm.

Han trekker også fram de store mulighetene hurtigere bredbånd gir for bildeoverføring og fjerundervisning.

- Ikke minst gjelder dette etterutdanning og voksenopplæring. Dessuten vil videokonferanse-bruken hos HL Økonomiservice få en helt annet kvalitet enn tidligere. Flere møter med folk utenfor kommunen kan avholdes her, i stedet for å bruke tid på å reise, mener rådmannen videre.

Også legekontoret vil ha stor nytte av raskere bredbånd knyttet opp mot sykehus. Dette gjelder blant annet i forbindelse med diagnostisering av pasienter.

Delprosjekt 4 Delprosjekt 4 er den virkelig store biten i dette prosjektet - nemlig en undersjøisk fiberkabel fra Sandnessjøen til Herøy. Her skal fiberkabelen koble seg på Kyst-Tele/Bane-Tele sin kabel som går langs hele kysten.

Rådmann Roy Skogsholm mener en slik kabel medfører at bredband-tilknytningen i Herøy ikke vil ha noen begrensninger.

I dag overføres bredbånds-signalene i Herøy med Telenors radiolink fra Sandnessjøen til Herøy. Dette er et tilbud med klare begrensningere, mener rådmann Skogsholm.

- Den største begrensningen er at dette tilbudet styres av ETT selskap og det er opp til Telenor å bestemme hva slags kapasitet Herøy skal ha.

- Dette er ikke tilfredsstillende. Derfor vil vi legge en fiberkabel til Herøy. Da er vi selvforsynte og styres av et selskap som er offentlig, sier rådmann Skogsholm.

Han legger til at på sikt er målet å legge fiberkabel ut til hver enkelt husstand.

Søker økonomisk støtte Prosjektet har en totalkostnad på ved 2,1 millioner kroner og kommunen søker økonomisk støtte hos Nordland Fylke og hos Høykom, som håndterer offentlige midler gitt av regjeringen.

Det er ordfører Arnt Frode Jensen som har tatt initiativet til prosjektet og bakgrunnen er at regjeringen har lovet mer penger for å sikre bedre bredbåndsdekning i kommunene. Av prosjektets totale sum på 2,1 millioner kroner skal kommunen betale en egenandel på 25 prosent, altså vel 500.000 kroner.