Onsdag hadde kommunalleder III Roy Nilssen, Tor Erling Børstad fra Norconsult og Kristian Brøste fra Christie & Opsahl ferdigbefaring på det flott kaianlegget. Det er Norconsult som har stått for prosjektering og byggeledelse mens det er Christie & Opsahl (tidligere Betongpartner) som har stått for byggingen av kaia. Lokal entreprenør Rolf Edvardsen (RE maskin) har vært underleverandør på anleggsarbeidet og arbeidet med jord og stein.

Arbeidet med kaia har tatt mye lengre tid enn antatt og skulle etter opprinnelig plan vært avsluttet i januar 2015.

Flere forhold har ført til store forsinkelser og overskridelser. Uforutsette forhold ved fjellet på land og under vann og en svært uheldig utsprengingsmetode fra arbeidene i 2010 utført av firmaet Secora er hovedårsaken til dette. Disse arbeidene er etter det vi kjenner til ikke utført etter spesifikasjonene.

100 lastebillass med betong
Den nye kaia har en lengde på 50 meter og en synlig bredde på overflaten på rundt 18 meter. I tillegg er det bygget en «friksjonsplate» som er skjult på land som utgjør en tredel av den totale bredden på kaia.

Roy Nilssen forteller at det har gått med 1750 m3 med betong, noe som kan omregnes til rundt 100 lastebillass.

- Betongen utgjør 3,5 millioner kilo så det er enorme mengder som har gått med. Det har også gått med rundt 20 billass med stålarmering så det er en solid konstruksjon det dreier seg om, sier Nilssen.

I tillegg til selve kaia er det også opparbeidet et stort areal bak kaia som er forberedt med nødvendig infrastruktur.

- Dette arealet utgjør 20 mål (daa) og er gjort klart til eventuell videre virksomhet på næringsparken.

- Når det gjelder kaia så har vi allerede fått en del forespørsler fra ulike aktører som er interessert i å benytte det, sier Nilssen.

Store overskridelser
Kaia hadde opprinnelig en kostnadsramme på 26 millioner kroner, men ekstraarbeidene har medført en kostnadssmell på rundt 10 millioner kroner.

- Overskridelsene er i hovedsak innarbeidet i budsjettregulering i forbindelse med første tertial 2015, sier Nilssen.

Kommunen vurderer etter det vi kjenner til rettslig etterspill i forbindelse med grunnarbeidene som ble utført av Secora i 2010.