FNs internasjonale dag for frivillighet 5. desember markeres for alle de fantastiske frivillige som bidrar til et varmere samfunn. Dette er dagen for å vise lokale lag og foreninger at kommunen setter stor pris på dem. På grunn av at desember ofte er en travel måned for de fleste ble det besluttet at «Frivillighetens dag» heller skulle markeres i januar.

Herøy har en lang tradisjon med frivillighet og stor dugnadsinnsats, og sist søndag var ledere for ulike lag og foreninger som driver med utadrettet aktivitet invitert til markering av frivillighetsdagen. I tillegg var også en rekke personer som bidrar aktivt med frivillig arbeid invitert til markeringen i Herøy skoles aula. Dessverre var oppmøtet denne gangen noe mindre enn tidligere år, men dette skyldes blant annet at en del var forhindret i å delta på grunn av sykdom

Leder i Herøy frivilligsentral Erika Puziene hadde sammen med sin medhjelper Yaroslav Yaroshevich stelt i stand ei flott markering med nydelig mat. Maten hadde Erika laget selv denne gangen for å vise at hun satte ekstra stor pris på de frivillige. Hun åpnet arrangementet med å takke alle de frivillige for den fantastiske innsatsen de gjør for Herøy-samfunnet.

- Frivilligheten funger kjempebra i Herøy. Det er så mange som gir av sin tid til andre, og dere er helt rå. Jeg oppfordrer dere derfor til å klappe for hverandre, for dere er fantastiske folk, sa Erika til applaus fra salen.

Erika hadde laget flotte takkekort som lå på bordene, og hun oppfordret også de som var der til å ta med seg kort til andre frivillige som ikke kunne møte på arrangementet. Vanligvis bruker det å være underholdning når frivillighetens dag skal markeres, men som følge av sykdom ble det ikke noe av dette denne gangen. Hun viste deretter en film der ulike personer i Herøy takket de frivillige for innsatsen de gjør.

Filmen kan dere se nedenfor:

Ordfører Elbjørg Larsen var som vanlig til stede under markeringen og startet sin tale med å lese første verset av diktet Frivilligpoesi av Heidi Smedsrud Hansen som er leder av Svelvik Frivilligsentral.

Jeg er frivillig, sier hun. Fri og villig. Smiler. Det er min tid, min fritid – eller frihet, til å gjøre det jeg vil, fri og villig, så lenge jeg bestemmer, og det gjør jeg, så er det sånn at jeg lever lenger, er friskere og lykkeligere, forskning sier det, fordi jeg er frivillig. 

- Jeg gleder meg alltid til å være med på markeringen av frivillighetsdagen og takker frivillighetssentralen og Erika for dette fantastiske arrangementet. Jeg vet at dere som er medlemmer i ulike organisasjoner sammen med flere andre gjør en uvurderlig innsats for vårt samfunn hver eneste dag. I likhet med hundre tusen andre nordmenn har jeg hatt gleden av frivillig arbeid store deler av mitt liv. Derfor er jeg så glad for at jeg nå kan arbeide med rammebetingelse for frivilligheten som ordfører. Jeg har et brennende engasjement for frivilligheten og anser dette som selve bærebjelken i samfunnet vårt. Innholdet i det frivillige arbeidet har endret seg i takt med samfunnet både nasjonalt og lokalt. Herøy har nå blitt et flerkulturelt samfunn og aktivitetene og innholdet har endret seg etter dette. Det er viktig at vi endrer oss i takt med behovene rundt oss. Det kjennetegner en kommune som har puls. Frivilligheten skaper mangfold og utfordrer oss, men den gjør en forskjell i livene våre. Frivilligheten er identitetsskapende, fremmer helse og bygger demokrati. Om ikke dette er samfunnsutvikling på høyt nivå så er jeg usikker på hva som er det, sa ordfører Elbjørg Larsen.

Helena Angel er aktivitør på Herøy omsorgssenter og har i den forbindelse kontakt med en rekke frivillige i det fantastiske arbeidet hun gjør for å skape litt glede i hverdagen for de eldre i kommunen. Hun var på jobb under arrangementet og var derfor forhindret fra å møte, men Erika hadde fått henne til å spille inn en liten videohilsen.

Trykk her for å se filmen på Youtube.