I år skal det feies på Sør-Herøy, Tenna, Brasøy, Husvær og Sandvær og nå er turen kommet sør-øyene.

Må klargjøres før feiing
Feieren kan ikke feie et hus før huseieren signaliserer at det er klart til feiing. Dette gjøres med at stige og tagstige er på plass. Da vet feieren at alle spjeld, trekkluker og ovnsdører er lukket og at pipa er klar til å bli feiiet. Stigen trenger ikke være reist opp, men må være lagt fram slik at det signaliseres at det er klart for feiing. Dersom dette ikke er gjort risikerer huseieren å få sotet ned hele huset.

Det sendes ikke ut varsel på forhånd for Brasøy, Husvær og Sandvær, men feiieren starter mandag 17. august i Brasøy før han fortsetter med Husvær og Sandvær.

Viktig å ta ut sotet
Etter feiing er det viktig å åpne sotluka og ta ut sotet. Mye sot i pipa fører til dårlig trekk og kan føre til pipebrann. I det verste tilfellet ble det fjernet over 200 liter sot i en pipe. Dersom huseier er til stede og sotluke er tilgjengelig når det feies kan feieren ta med seg sotet etter feiing.

Feil og mangler
Flere steder er det også mangler med pipene og feilelukene og det er viktig at huseierne kontakter feieren dersom det er mistanke om at noe bør utbedres. Alvorlige mangler blir det varslet om.

Feriehus
Har du feriehus og ønsker feiing, kan du bestille dette hos Herøy kommune på telefon 75 06 80 00.