Faddere for julegran ved kirka

Faddere for ny julegran ved kirka_planting

Torsdag for to uker siden kom 1.årstrinn ved Herøy skole, sammen med lærerne Henny Jørgensen og Jon Ove Ottesen, til Herøy kirke i et viktig oppdrag: De skulle plante et nytt juletre ved kirka!

Det gamle treet som har vært pyntet med utendørsbelysning i mange år har blitt altfor stort, og det er ikke lenger trygt å klatre opp i det for å feste lysene. Sist advent ble det hentet et grantre fra kirkens eiendom på Gamhågjen og plassert ved den østlige porten, men dette var jo ikke en varig løsning. Nå har Jakobsen hagesenter gitt en flott liten fjelledelgran i gave til kirken, og denne skal årskull 2012 på skolen være FADDERE for!

Første fadderoppdrag var selvsagt planting av granen, som Ellinor Olsen hadde med fra hagesenteret. Kirketjener Stig og kirkeverge Bård hjalp barna med plantingen, mens menighetspedagog Trine ledet an i første vers på «Du grønne glitrende tre, god dag!» mens alle sto i en ring rundt treet. Litt rart å synge denne sangen i juni, men morsomt også! Trine pratet med barna om hvordan de som faddere kan passe på treet mens det vokser, og en av guttene mente han kan komme hver dag og se etter det, fordi han bor like i nærheten. I ettertid har vi satt et «rådyrvern» rundt granen, som skal stå til den har vokst seg til trygg størrelse.

Etter plantingen ble klassen med inn i kirken, hvor alle barna fikk fargelegge hvert sitt juletre i papir. Barna la ned grundig og fin innsats i dette, og så ble trærne klippet ut og laminert. Disse skal tas fram til advent og henges som pynt på kirkens innendørs juletre. Besøket ble avsluttet med saft, kjeks og frukt.

Fadderklassen vil bli spesialinvitert til alle første-søndag-i-advent-arrangementer i og ved kirka i årene framover, og også få andre tilbud fra kirken som angår treet.

Treet vil selvsagt være for lite til å ha belysning på de første årene, og vi vil derfor måtte hente gran fra skogen fram til edelgranen har nådd en viss størrelse. Men den vil få oppmerksomhet likevel, og det blir spennende å se hvor fort den blir stor nok til å bære lys og bli den faste julegranen ved kirka!

Takk til klassen som har tatt på seg oppdraget, og takk til Jakobsen hagesenter for treet!

Tekst: Trine Heggheim

Her er en liten filmsnutt på Youtube der unger og voksne synger julesangern «Du grønne glitrende tre».

Faddere for ny julegran ved kirka_grana ferdig plantet Trine
Her er grana ferdig plantet. (Foto: Trine Heggheim)
Faddere for ny julegran ved kirka_treplanting Trine
De voksne hjalp til med plantingen.
Faddere for ny julegran ved kirka_alle i ring
Her står alle i ring og markerer at julegrana er plantet med å synge en julesang i midten av juni.

Annonser