Det er Statistisk sentralbyrå som i dag offentliggjør tallene om utdanningsnivået i Norge.
 
49 prosent av befolkningen i Herøy har altså grunnskole som høyeste utdanning. Dette er sammenfallende med en undersøkelse Herøyfjerdingen skrev om i 1999. Samtidig vet vi at den reelle kompetansen hos befolkningen i Herøy er høy.
 
Dersom man måler den formelle utdanningen er Dønna bare litt bedre med 42 prosent, mens 41 prosent av befolkningen i Leirfjord har grunnskole som høyeste utdanning.
 
For de andre nabokommunene er tallene slik:
Alstahaug 34 prosent
Vefsn 33 prosent
Grane 44 prosent
Hattfjelldal 44 prosent
Vevelstad 37 prosent
Nesna 37 prosent
Lurøy 48 prosent
Træna 50 prosent
 
Få med høyere utdanning
Andelen av befolkningen på 16 år og over som har fullført utdanning på universitets- og høgskolenivå, fortsetter å stige, og var på nesten 27 prosent i 2008. Denne økningen gjelder begge kjønn, men andelen kvinner med høyere utdanning vokser betydelig raskere enn for menn.
 
Dessverre gjelder ikke den samme utviklingen for Herøy. 12 prosent av personer fra 16 år og over i Herøy har fullført utdanning på universitets- og høgskolenivå.
 
Kun 10 av landets kommuner har en så liten andel personer med høyere utdanning. Grane kommune ligger like lavt på denne oversikten. Lurøy og Træna har også i denne oversikten sammenfallende resultater som Herøy.
 
For de andre tre HALD-kommunene er situasjonen ikke fullt så ille.
 
I Alstahaug har 22 prosent av innbyggerne fra 16 år og opp universitets- eller høgskoleutdanning, mens tallene for Dønna er 17 prosent og Leirfjord 16 prosent.
 
For de andre nabokommunene er tallene:
Brønnøy 19 prosent
Vega 15 prosent
Vefsn 20 prosent
Grane 12 prosent
Hattfjelldal 15 prosent
Nesna 25 prosent
Træna 13 prosent
Lurøy 14 prosent
Rødøy 13 prosent
Meløy 15 prosent