Først ute er vakre Helgelandskysten, her går ruta fra Brønnøysund i sør til Nesna i nord. I går gikk turen fra Tjøtta til Herøy, og gjennom vakker helgelandsnatur viste sykkelen seg som det perfekte fremkomstmiddel. Nærhet til folk og severdigheter skapte gode inntrykk til TV-seerne over det ganske land, og lokale fikk vist hva et av Norges vakreste områder har å by på.

Mannen bak Elias
Alf Knutsen ble intervjuet av Else Kåss Furuseth på ferga fra Søvik til Herøy. Dette er mannen bak redningsskøyten Elias, og kunne fortelle om at en del av de sentrale kulissene er fra Herøy-området.  

Ankomst Herøy
NRK ankom solfylte Herøy ferjekai kl. 16:45, og ble møtt av deler av Herøys innbyggere og mange turister. Det var med andre ord dags for at Herøyfjerdingene fikk vise hva de var gode for! Else Kåss Furuseth og resten av TV-produksjonen ble møtt med jubel og viftende flagg i alle farger ved ankomst, og ordfører Elbjørg Larsen fikk være med Else i sykkelsofaen på tur til Herøy bygdesamling hvor folkefesten allerede før ankomst var et faktum. Ordfører kunne vise frem ordførerkjedet som er prydet med havets elementer, akkurat slik en kommune omgitt av hav bør ha det.   

Ved museet, som også var stoppested for produksjonen denne dagen i tillegg til å være stedet for kveldssendingen, hadde Herøyfjerdingene møtt opp i hundretalls og var klare for de videre begivenheter i regi av NRK. Stedet var rigget med partytelt og gratis mat- og drikkeservering fra det lokale næringslivet, i tillegg til aktiviteter. Alle de oppmøtte skinte om kapp med solskinnet, en begivenhetsrik dag for både og store og små på de flotte arealene utenfor museet.

Næringslivet på Herøy
Flere lokale bedrifter ønsket å bidra til at arrangementet skulle bli noe utenom det vanlige, som seg hør og bør når man får riksdekkende, nasjonal TV på besøk til ei lita bygd langt uti havgapet. Herøy brygge, Coop Prix, Spar, MIX, Mowi, Coop Seløy og ukrainske tilflyttere stilte med mat og drikke. En spesiell takk vil man rette mot ukrainerne som tok initiativ til å bidra til den lokale folkefesten. Deilige laksepakker, pølser og andre kjøttvarer sto på menyen, og matkøen tok ikke slutt før langt ut i NRKs innspilling av kveldssendingen som skulle vises senere på kvelden. Helgeland Lotteforening la til rette for aktiviteter på fremsiden av partyteltet, til forlystelse for barna (og sikkert noen voksne). Etcetera hadde pyntet NRKs studio med blomster.

Engasjementet næringslivet viste denne dagen er gull verdt for Herøy, og er et næringsliv alle Herøyfjerdinger kan være stolte av. Sammen med andre deler av næringslivet på Herøy, skaper disse et mangfold som er helt unikt på et sted av Herøys størrelse. En stor takk rettes mot alle som bidro under dette arrangementet!

Herøy kommune
Herøy kommune var initiativtaker til folkefesten denne dagen, og hadde ansvaret for planlegging og gjennomføring. Det ble tidligere nedfelt en arbeidsgruppe bestående av Erika Puziene (leder for frivilligsentralen), Karoline Stubberud Eide (avdelingsleder for Helgeland museum, Herøy) og Ronny Godhei Hansen (nærings- og samfunnsutvikler). For denne trioen ble det hektisk både før og underveis i arrangementet, men gjennom en solid innsats og god organisering ble arrangementet gjennomført på en høyst tilfredsstillende måte.

Innspilling av kveldssendingen NRK
Programlederne som går igjen under sendingene til NRK mens de er på Helgelandskysten, er Silje Nordnes og Kirsti Falch-Nilsen. Under gårsdagens sending ble det et forfriskende havbad for disse to, kanskje lå det forventninger i lufta om at de skulle ta seg nok et iskaldt bad, denne gangen fra Herøys strender?

Det ble mange fine innslag underveis i innspillingen av det som skulle bli NRKs kveldssending senere på kvelden (kl. 21:15). Innehaveren av rekorden for å bestige alle søstrene (De Syv Søstre, med en rekord som lyder på vanvittige 3 timer og 43 minutter), den unike og inspirasjonsrike blomsterbutikken Etcetera, deler av badmintongruppa (som også for øvrig er kjent både nasjonalt og internasjonalt for sine imponerende ferdigheter og resultater) gjorde alle gode TV-prestasjoner. Det ble også vist et innslag med den lokale taxisjåføren i området, i tillegg til et innslag hvor programleder Silje Nordnes tidligere på dagen hadde besøkt en unik pizza- og kaffebar, Skolo. Skolo er et nedlagt skolebygg som er pusset opp, og har fått et helt nytt liv gjennom å være et populært serveringssted.  

Som artikkelen tidligere er inne på, var det forventninger om at programlederne i NRK skulle videreføre den korte tradisjonen de har skapt med å bade som en avslutning i kveldssendingene. De uttrykker at de har malt seg inne i et slags badehjørne, og som kjent kan det være vanskelig å komme seg ut av dette når man først har startet på denne trenden på nasjonal TV. Dermed var det tid for bading, og Nordnes og Falch-Nilsen fikk med seg tøffe ungdommer, både turister og lokale. Det ble rapportert om 6 grader i vannet, men dette satte ingen stopper for deltakerne i det fine sommerværet. En god tradisjon til glede for TV-seerne og de oppmøtte bør ikke brytes, og det håpes på at programlederne fører dette videre de neste dagene.

Fredag 7. juli fortsetter Else Kåss Furuseth og NRK sykkelturen i Herøy kommune før de krysser grensa og beveger seg inn i Dønna-land. Herøy ønsker dere masse lykke til videre på turen, nyt både natur, mennesker og opplevelser langs veien!

Direktesendingen starter fra kl. 11:55. Vi oppfordrer alle som har mulighet til å legge seg på hjul på deler av strekningen og heie langs veien! Sykkelfølget skal også innom Etcetera på veien (ankomst ca. 12:30), ta gjerne turen innom her for en fin opplevelse sammen med NRK.