Hva er folkehelse?
 
Kommunelege 1 Inge Skauen holdt en beskrivende innledning på seminaret hvor hun snakket om begrepet og menneskets ulike behov.
 
Og hun endte opp med det høyeste nivå i menneskets behov-pyramide, nemlig behovet for selvrealisering.
 
Folkehelse i historisk perspektiv
Og hun satte dette i en litt morsomt historisk perspektiv da hun fortalte om funn på legekontorets gamle arkiver. Her var situasjonen i Herøy beskrevet til ulike tider på 1900-tallet.
 
Først 1933: Tuberkulosen er meget utbredt. Lus og skabb likeså. Det er skrikende mangel på melk og grønnsaker.
 
1944:
Mange hus er lekke og trekkfulle. Flere familier er stuet sammen i små rom. Det er ikke noe bad, verken offentlig eller i private hjem.
 
1968:
Kommunens vannverk er koblet og det er bygget kloakkanlegg. Nytt helsesenter er under planlegging og det samme gjelder kontor for folktannhelsen.
 
 - I dag fråtser vi i mat og drikke, hus og bil. Vi realiserer oss selv. Noen har kanskje ønske om å sitte foran TV og se på reality-TV. For andre er ønsket annerledes, uttalte Skauen og la til at 30 prosent av den voksne befolkningen i Norge har fysiske smerter.
 
Utfordringer
- Norge skiller seg ut med høy andel uføretrygdede, sa Skauen og snakket om hvilke utfordringer man har i Herøy, sett i folkehelse-perspektiv.
 
- Vi har fin natur, lite kriminalitet, fint drikkevann og et rikt kultur- og idrettsliv. Men vi har mange gamle innbyggere, utdanningsnivået er relativt lavt. Vi har også en del overvekt, avsluttet kommunelege 1 Inge Skauen.
 
Folkehelse i Fauske
Folkehelserådgiver i Fauske kommune Jakob Joh. Djupvik oreienterte om hvordan folkehelsearbeidet er organisert i hans kommune.
 
Her er folkehelserådgiveren innlemmet i rådmannens stab. Det betyr at arbeidet har høy prioritet i Fauske kommune.
 
Han kom blant annet innn på at folkehelsearbeid er "et livsviktig lagarbeid hvor alle må være med å bidra - både offentlige, frivillige og private instanser" - for å sitere Djupviks egne planer.
 
Fauske kommune har som hovedmål for folkehelsearbeidet: Et godt liv i alle livets faser.
 
Og de tre delmålene er:
- En god start i livet og oppveksten
- Et helsefremmende voksen- og arbeidsliv
- Helsefremmende alderdom
 
Til slutt på seminaret ble deltakerne satt i to grupper som satte opp forslag til visjon, mål og tiltak for folkehelsearbeidet i Herøy.
 
Skal sammenfatte forslagene
Folkehelsekoordinator i Herøy Jan Nikolaisen sier til Herøyfjerdingen at folkehelseutvalget nå skal sette seg ned og sammenfatte alle forslagene.
 
- Dette blir lagt til grunn for det videre arbeidet med folkehelsen i Herøy kommune. Folkehelseutvalget skal nå sammenfatte alle forslag og senere blir det laget en sak på dette til formannskapet, sier Nikolaisen.