HERØYFJERDINGEN møter Jan Erik Jakobsen og sønnen Steffen på Seløy Sjøfarms anlegg i Labukta på Nord-Herøy. Steffen har sommerjobb på anlegget, i år som i fjor og far er fornøyd med ungguttens innsats.

Selskapet er et av to private igjen i Herøy etter at alle er kjøpt opp av Fjord Seafood. Det andre selskapet er Kobbvåglaks, eid av Gunnar Jan Mikalsen. Seløy Sjøfarm har en annen lokalitet i Gåsvær.

Hektiske tider Seløy Sjøfarm er en skikkelig familiebedrift. Neste år er det 30 år siden August Jakobsen og kona Unni fikk oppdrettskonsesjon. De var dermed tidlig ute. Senere har altså Jan Erik blitt medeier.

Bedriften har fire ansatte på heltid. Om sommeren leier Jan Erik inn et par ekstra personer.

Det er hektiske tider for oppdrettsnæringa. På grunn av en meget gunstig laksepris på 37 kroner (i skrivende stund) må oppdretteren stå på. Jan Erik har i sommer ikke unnet seg ferie. Han har vært ute på et av anleggene sju dager i uka.

Glade lakser Her i Labukta er det ganske rolig i dag, en fantastisk solskinndag i midten av august. I merdene spretter vårens utsett av yngel rundt og lever herrens glade dager. Enn så lenge, uvitende om at oppdretternes mange års erfaring og kunnskap gjør at laksen bruker kort tid på å nå slakteferdig vekt.

Neste høst skal yngelen på 700 gram ha blitt fire til fem kilo. Vi forstyrrer Jan Erik og Steffen mens de fyller opp i fóringsautomatene, sjekker temperaturen i vannet, ser til at fisken faktisk spiser alt fóret. Blant annet. Det er nok å gjøre, men arbeidet er trivelig og Jan Erik stortrives.

Gode priser - Her er det rimelig rolig og vi får litt tid til å nye godværet. Da er det mer hektisk i Gåsvær hvor fisken er stor og det går ut atskillig mer fór, sier Jan Erik om laksen som ble slaktet i begynnelsen av september.

Med en kilopris på 37 kroner blir det penger av det. Noe ganske annet enn slik det var for noen år siden. Selv om Jan Erik er fornøyd med dagens pris, mener han det ikke er gunstig for markedet at kiloprisen varierer så mye.

- I fjor høst var prisen 25 kilo. I vår har den en stund 50 kroner, før den nå er 37 kroner fra oppdretteren. Og faktisk ser det ut til at den gode prisen vil holde seg helt fram til 2008, sier Jan Erik som hadde 310 000 laks, hver på fire-fem kilo i anlegget i Gåsvær.

Har tapt millioner Han har vært gjennom noen tøffe år med store tap. - Det koster oppdretteren rundt 20 kroner å produsere et kilo laks. Da er det klart at vi taper millioner når kiloprisen en stund var helt nede i 15 – 16 kroner.

Men nettopp derfor er gleden desto større når næringa igjen opplever gode tider. Nå tjener selskapet gode penger, sier Jan Erik som i vår satte ut 310 000 yngel i anlegget ved Labukta.

- Jeg skulle gjerne satt ut mer, men det er ikke mulig å få tak i mer yngel. Det skyldes dels at det har vært problemer i settefiskanleggene samtidig som etterspørselen har vært stor. Når det ikke blir satt ut mer er det derfor grunn til å håpe på fortsatt gode priser, mener Jan Erik.

(Saka er mye forkortet i forhold til papirutgaven)