Odd Gjengaar rundet 60 år sist mandag. Når vi stikker innom trubaduren, sauebonden og driveren av Høgtun Sjøcamping ytterst mot havet i Herøy, står fortsatt gavebordet velfylt.

Hyggelig feiring - Det ble en hyggelig feiring med familie og venner på lørdag, mens det var åpent hus på selve bursdagen, forklarer Odd Gjengaar mens han legger litt ekstra ved i ovnen.

Vinteren har akkurat gjort en av sine siste krumspring for yppe seg mot våren, men det plager ikke trubaduren i nevneverdig grad.

”Vinden” Jo, kanskje litt, for kulde og vind gjør ikke akkurat gikta som har kommet de siste årene noe bedre. Men fingrene har underlig nok unnsluppet stivheten.

- En av de to nye låtene på samlingen med musikkvideoer jeg skal gi ut til Herøydagen i sommer heter nettopp ”Vinden”, sier han og henter en gammel Takamine-gitar fra loftet og drar noen vers.

Hjerte nærmest - Dette er ikke akkurat country, sier han.  For det er egentlig countrymusikk som ligger trubadurens hjerte nærmest.

Hans tre voksne døtre har derfor spleiset på en billett til en konsert med countryartisten Vince Gill i Drammen til sommeren.

Countrymusikk - Røttene mine er i countrymusikken og hos kongen Elvis. Og så tekstene til Merle Haggard, som treffer meg rett i hjertet, sier Odd Gjengaar mens en plate med Vince Gill snurrer på CD-spilleren.

Sine 60 år til tross, har ikke Odd holdt på med musikk så veldig lenge. Først i 1992 startet den musikalske løpebanen.

Første band - Da dannet jeg et band sammen med Bjørn Roald Storrø, Bjørn Pedersen, Ståle Lisø og den amerikanske sangeren Jackie Perry.

Da hadde vi mange jobber over hele Helgeland. På den tiden ble det også startet en countryklubb i Sandnessjøen. Senere ble det mange ulike besetninger, forteller trubaduren.

De siste årene har han mest opptrådt som gitaristen til Bjørn Jens.

DVD-utgivelse I 1997 gjorde TVHelgeland opptak med Odd Gjengaar i forbindelse med utgivelsen av plata ”Tøffe nordmenn”.

Disse opptakene har han nå fått hand om. Til Herøydagan skal han gi ut en DVD med opptakene, krydret med to nye låter. Blant annet ”Vinden”.

Legat for unge musikere - Alt blir fra Herøy og inntektene fra salget skal gå til et legat for unge lokale musikere. Idéen til det har jeg fra egne opplevelser.

Unge talenter skal kunne få litt hjelp til å komme i gang og kanskje få støtte til kjøp av instrument. Og det bør kunne skje uavhengig av den politiske verden, sier Odd.

Opptatt av det nære At han bor 50 meter fra storhavet på Solheim, er ikke uten grunn. Han trives på sjøen, aller helst alene i sin 30 fot store sjark.

- Det blir gjerne litt press på at man skal få fisk når man er flere i båten. For meg er selve turen rekreasjon og om det blir fisk på kroken spiller egentlig ikke så stor rolle.

Nærhet til naturen Jeg slapper mer av alene, sier han.

Og nærheten til naturen gjenspeiles også i tekstene hans. Naturen og kysten har vært en gjenganger, blant annet i låtene ”Kystens kvinne” og ”Kysten vår”.

Hest og sau - Jeg er nok opptatt av det nære, ja. Marine Harvest er ikke årsaken til at vi er her, selv om bedriften er viktig.

Jordbruk og fiske, derimot, er jo historien vår. Vi må ikke bli historieløse, sier Odd som sammen med kona Anne-Lise driver Høgtun Sjøcamping.

Norsk pels-sau På gården er det i dag rundt 16 sauer av den spesielle typen ”Norsk pels-sau”, som er en krysning mellom norsk spelsau og gotlandsk får. Sauene får en spesielt fin pels med krøller.

Tidligere har det vært mye hester på gården, men den siste forlot Høgtun i 2004.

Tigers Han har i en årrekke vært del av det lokale dansebandet ”The Tigers”.

Besetningen har opp gjennom årene skiftet og dermed er det mange som har vært en del av det populære bandet. Odd gjør et forsøk på å samle flest mulig av disse til en mimre-konsert på ungdomshuset på Sør-Herøy.

Usikkert - Mange av de som har vært innom ”Tigers” er klare, men så har vi noen usikkerhetsmomenter.

Så per i dag er det hele et ytterst usikkert prosjekt, smiler Gjengaar og minnes mange morsomme episoder fra sine dager som omreisende dansemusiker på Helgeland.

Våknet i saueflokk - Jeg minnes blant annet en sommer Karlsens Trio (Trond Harald Karlsen, Bjørn Roald Storrø og Odd) spilte på Tro. Vi trodde det var ordnet med overnatting, men ut på natta ble klart at så slett ikke var tilfelle.

Dermed måtte vi sove under åpen himmel. Utpå morgenkvisten våknet vi blant en flokk med sauer, ler Odd.

Øvde på ungdomshus De såkalte ”gamle dager” med fest på lokalet er over, men minnene lever fortsatt.

- I mangel på øvingslokaler fikk vi ofte låne ungdomshusene. Det var det som var, og til gjengjeld spilte vi for en billig penge. Det var ikke pengene som var det viktige, sier han.

Inkludering Han er glad i sin kjære kommune, og både konsert og DVD-utgivelse er gest i anledning Herøy kommunes 150-årsjubileum.

Og fordi han er samfunnsengasjert, er han også opptatt av hva som skjer i kommunen. Stor innvandring med utenlandsk arbeidskraft.

- Vi bør tenke inkludering på en mer praktisk måte og gjøre ting sammen med våre nye herøyfjerdinger.

Takamine Jeg har ikke så stor tro på all verdens møter, mener Gjengaar og plukker videre på den kjæreste av sine gitarer.

En Takamine, kjøpt for en rimelig penge hos Volden Musikk i Mosjøen i 1985. På loftet står også et par Fender-gitarer og noen andre.

- Men det er denne jeg foretrekker. Jeg spiller mye akustisk, sier han og gleder seg til både DVD-utgivelse og kanskje gjensyn med gamle kompiser i The Tigers i sommer.