Ved hjelp av spoler og en veivanretning kan en tvinne ulike tykkelser på tauet avhengig av bruken. En gogn kan derfor karakteriseres som en ”mannfolk-rokk”. I fiskerbondesamfunnet var det betydningsfullt å være selvhjulpen. For fiskeren var det derfor viktig å kunne skaffe seg eget tauverk og ha en gong, men som i dag er et ukjent redskap for de fleste. En slik gogn er det Herøy bygdesamling har fått i gave og som her både kan betraktes og prøves.

Denne gogna kommer opprinnelig fra øygruppen Flæsen sørvest i havet utenfor Herøy kommune. Selv om øygruppen i dag tilhører Vega kommune, hadde flæskaran i tida før krigen da noen av øyene hadde fast bosetting, samkvem med herøyfolket for fiske og handel. Øyene lå nært fiskebankene og hadde på sitt meste om lag 700 hekkende ærfugl.

Berner Flæsen (1917-1984) var den eldste sønnen til Ole Westheim som etter krigen flyttet til Sandnessjøen med familien, bedre kjent som ”grunnlegger” av Flæsbyen hvor han som snekker bygde hus. Selv om Berner også var bosatt i Flæsbyen med sin familie, røktet han ærfuglen i Flæsen helt inntil han døde. På midten av 1960-tallet var fotograf Per Lillegaard fra Sandnessjøen med Berner til Flæsen. I denne forbindelse tok han et bilde av Berner med den gamle gogna som sto forlatt, da den her hadde utspilt sin rolle.

Etter at Berner døde hadde datteren Olaug Breimo tatt vare på denne og tatt den med til Sandnessjøen. I 2010 laget hennes bror Petter Flæsen som i dag bor i Herøy, en kopi av den gamle gogna og ga den som gave til Herøy bygdesamling. Før Olaug Breimo (1950-2012) døde, hadde hun imidlertid et ønske om at den originale gogna også skulle gis til Herøy bygdesamling.

Nå har hennes sønn Einar Breimo oppfylt morens ønske. I dag kan vi derfor betrakte begge gognene på museet der den nyeste kan brukes som demonstrasjon av kunsten å lage eget tau. Museumsbestyrer Savic Rajko er svært takknemlig og glad for å ha fått overlevert gogna fra Flæsen og han takker familien for denne spesielle gaven. Gogna vil bli plassert i Flæsbua fra 1780 og som har tilhørt Hans Nilssen fra Husvær. Dermed er både fotograf Per Lillegaards foto av Berner med gogna og den originale gogna forent under ett og samme tak, i ei fiskerbu der det finnes gammelt tauverk og en fornemmer lukta av hamp som var basis for å ”spinne” tauverk.

Tekst og foto: Samfunnsviter dr. philos Dagrunn Grønbech

P9151926.jpg

Museumsbestyrer Savic Rajko ved Herøy bygdesamling foran Flæsbua med både gammelgogna og nygogna.
(Foto: Dagrunn Grønbech)