De tre første timene hver dag denne uka er de 55 elevene på mellomtrinnet og de rundt 20 på voksenopplæringa delt opp i grupper som samarbeider om å forberede torsdagens fredskafé.
 
De Gode Hjelperne
Når foreldre, besteforeldre og søsken kommer på skolen torsdag klokken 17.30 skal ”De gode hjelperne” (som elevbedriften som etablert kalles) by på både sang, dikt- og eventyropplesning, utstillinger og ikke minst kaffe, boller og kringler.
 
Når Herøyfjerdingen er innom skolen tirsdag formiddag jobber voksne flyktninger og skolens unger sammen på flere grupper.
 
På ett klasserom lages det eventyr med tilhørende tegninger til over temaet ”På flukt”, på andre rom finner vi unger i gang med å tegne og pynte fredsduer, bake boller og kringler.
 
Skolemiljø og hjelpearbeid
Inspektør Ann-Kristin Lenning forteller at utgangspunktet for denne uka var et ønske fra skolen om å jobbe med skolemiljø og hjelpearbeid på tvers av klassetrinnene.
 
- Vi fikk tak i en kort film fra Flyktninghjelpen – som for øvrig har årets TV-aksjon – om dette temaet.
 
Vi spurte voksenopplæringa om de ville være med.
 
Dermed var vi i gang og startet en elevbedrift som skulle arrangere en fredskafé til inntekt for TV-aksjonen, forteller Lenning og fortsetter.
 
Oppnår flere ting
Gjennom dette prosjektet får vi jobbet med skolemiljø på tvers av klassene, vi får trukket inn fremmedspråklige og vi støtter en god sak, sier Ann-Kristin Lenning.
 
Hun sier at elevene har kost seg stort med arbeidet og torsdag ettermiddag får foreldre og søsken se resultatet av ukas arbeid.
 
- Vi ser at det er bra at vi får til slike ting på tvers av klassene.
 
Det sosiale miljøet er en viktig ting å jobbe med, avslutter inspektør Ann-Kristin Lenning.
 
Eventyr om Askeladden
Elevbedriften ”De Gode Hjelperne” har fått sitt navn fra en av oppgavene som har fulgt ungene denne uka, nemlig et omskrevet eventyr med inspirasjon fra ”Askeladden og de gode hjelperne”.
 
Flyktningehjelpens versjon ”Askeladden på flukt” traff nemlig ungene rett i hjertet med noe lett gjenkjennelig.
 
Og ikke minst overførbart til søndagens store innsamlingsaksjon.