Elevene rekker ikke skolebussen

9_busskroell
Sandnessjøen videregående skole slutter samtidig som bussene går til ferje og hurtigbåt. Denne uka er det flere elever ved den videregående skolen fra Herøy og Dønna som ikke har rukket bussen etter skoletid i Sandnessjøen. Dermed har de heller ikke rukket ferja heim.
Dette skyldes at skolen ikke lenger vil la Nordlandsbuss som har oppdraget med kjøringen, stjele undervisningstid fra elevene.
 
Møtes i dag
I dag skal skolen, Nordlandsbuss og fylkeskommen møtes.
 
- Vi håper å komme til enighet når vi møtes klokken 14 i dag, sier undervisningsinspektør Helge Møller ved Sandnessjøen videregående skole til Herøyfjerdingen.
 
Han innrømmer å ha fått flere henvendelser fra foreldre som reagerer på forholdet.
 
Bussavgang lenger unna
- Noen elever kom for sent heim tirsdag, mens andre ble rammet i går onsdag. 
 
Problemet er at skolen slutter klokken 14.50 – nøyaktig samtidig som bussene går.
 
De som har undervisning siste time i et klasserom nær bussavgangen rekker bussen, de som er lenger unna gjør det ikke, sier Møller videre.
  
Tilpasset oss bussen
- Fra 13. september la vi om holdeplass-mønsteret og det gjør at bussene har avgang litt lenger unna inngangspartiet til skolen.
 
I fjor prøvde vi å tilpasse oss bussavgangen klokken 14.50 og lot elevene få gå fem minutter for timen er slutt.
 
Dette ville vi bort fra og vil ikke lenger at buss-selskapet skal stjele av undervisningstida. Rektor har dermed gitt beskjed om at elevene ikke skal forlate klassen før klokken 14.50.
 
Bussene bør vente
Vi har også hatt tilfeller hvor bussene har gått for tidlig. Vi mener at buss-selskapet skal vente på elevene, men skjønner samtidig deres problem som har ferje og hurtigbåt i den andre enden å forholde seg til, sier Helge Møller.
 
Han mener imidlertid at NordlandsBuss bør kunne kommunisere med hurtigbåt og ferje, slik at disse venter til elevene blir med. Men dette skjer ikke.
 
- Det er Nordlandsbuss som har problemet, men vi håper å komme til enighet når vi, sammen med en representant fra Nordland fylkeskommune, møtes i dag klokken 14, avslutter undervisningsinspektør Helge Møller.
 
Flytt buss- og ferjeavgangen
- Det burde være en kjempekurant sak å flytte ferjeavgangen fem minutter, slik at elevene ved den videregående skolen får sin lovpålagte undervisningstid.
 
Hvis både buss og ferje går fem minutter senere vil det ha positiv innvirking for oss som kommer med buss fra Mosjøen, sier pendler Tom Wennemo som også er forelder til en elev ved den videregående skolen.
 
Positivt for andre også
Han pendler med jevne mellomrom til jobb ved Statistisk sentralbyrå i Oslo. På vei heim med tog til Mosjøen, følger han buss fra Mosjøen klokken 13.15 som er i Sandnessjøen 14.40.
 
- Her må vi over på annen buss i Sandnessjøen sentrum, en buss som går omtrent med det samme vi kommer fram.
 
Denne bussen er det som går 14.50 fra den videregående skolen og ankommer Søvik ferjeleie akkurat i det ferja skal gå klokken 15.10.
 
Det vil dermed bare være positivt om bussen fra den videregående skolen kunne gå fem minutter senere. Det fordrer at ferjeavgangen fra Søvik også forskyves tilsvarende, mener Wennemo.
 
Støtter rektor 
- Fylkeskommunen må legge opp rutene etter skolen, for det er ikke skolen som skal legge opp undervisningstiden etter rutetidene, påpeker Tom Wennemo.
 
Han støtter fullt og helt rektor ved skolen i Sandnessjøen som har gitt beskjed om at elevene skal være i klasserommene til skolen er slutt.
9_busskroell
Busskrøll for Sandnessjøen videregående skole gjør at elever fra Herøy og Dønna ikke rekker ferja heim.
9_tom_wennemo
- Det burde være enkelt å forskyve buss- og ferjetidene fem minutter, mener forelder og pendler Tom Wennemo.

Annonser