Saka kommer opp etter at Helgeland Regionråd 1. desember drøftet spørsmålet om utrede økonomiske og tjeneste-messige konsekvenser av alternative kommunestrukturmodeller i region.

Oversende til kommunene Regionrådet fattet da vedtak om å oversende saken til kommunene for realitetsbehandling.

"Så lenge Regjeringen legger opp til en finansiering av slike utredninger synes det åpenbart at en slik utredning bør gjennomføres. Hvis den sentrale politikken legges om, kan slike muligheter forsvinne.

Omfattende snuoperasjon En eventuell kommunesammenslåing er en omfattende operasjon. Det er derfor viktig å gjøre de riktige valgene på framtidig bærekraftige løsninger i en operasjon.

Samarbeidet innenfor HALD har lang tradisjon. Dette bør derfor utgjøre et alternativ. Stadig flere samarbeidsløsninger involverer også Vefsn, Træna og Rødøy.

Trekke inn naboer i øst Det bør derfor også utredes et alternativ som tar med disse kommunene hvis de selv ønsker det. Vefsn bør også vurdere om de vil trekke sine naboer i øst inn i en slik utredning", skriver rådmann Tore Westin.

Siden dette etter hvert omfatter hele regionen mener Dønna-rådmannen at det er riktig at regionrådet står bak og eier prosjektet.

Det bør videre etableres en trygg og solid styring av prosjektet.

Ordførerne i styringsgruppe "Jeg finner det riktig at ordførerne i de involverte kommunene utgjør en styringsgruppe, mens rådmennene danner en arbeidsgruppe der de kan spille på sine fagfolk i sine staber.

Det vil også være aktuelt å leie inn kompetanse for å få noen gode og objektive vurderinger utenfra. Slik kompetanse finnes tilgjengelig i Nordland.

Jeg forutsetter at prosjektet fullfinansieres av Kommunal- og regionaldepartementet", skriver rådmannen i Dønna.

Rådmannens innstilling: 1. Dønna kommunestyre ønsker at Helgeland Regionråd tar initiativ til å få utredet økonomiske og tjenestemessige konsekvenser av alternative kommunestruktur-løsninger i regionen.

2. Dønna kommunestyre forutsetter at det oppnevnes en styringsgruppe for prosjektet som består av ordførerne i de deltakende kommunene samt at det opprettes en arbeidsgruppe som skal lede arbeidet med utredningen som består av rådmennene i de deltakende kommunene.

3. Dønna kommune forutsetter at prosjektet søkes fullfinansiert gjennom støtte fra Kommunal- og regionaldepartementet.