Dønna har lagt fram skissen til fylkekommunen

Dønna kommune hadde eget særmøte med fylkeskommunen onsdag kveld der de la fram sin skisse om å etablere hovedsamband for Herøy og Dønna over Bjørn. Etter møtet valgte delegasjonen fra Dønna  å forlate konferansen som pågikk også i dag. Ordfører Anne Sofie Sand Mathisen sier til Herøyfjeringen at skissen ikke er ferdigstilt enda, og hun innrømmer langt på vei at dette kanskje kunne vært gjort på en klokere måte. Hun sier videre at tanken ikke har vært å ødelegge for Herøy, men hun mener det må være mulig å tenke nytt i forhold til kommunikasjonsløsninger. Dette mener hun også at hun har fått gehør for hos fylkeskommunen. På spørsmål om hvorfor ikke Herøy og Alstahaug har blitt invitert med i diskusjonen får vi ikke noe skikkelig svar. Ordføreren sier samtidig at hun er klar over at hun ikke kan legge fram et forslag til fylkeskommunen før de berørte kommunene er enige.

Suppleringsferga flyttes

Løsningen som Dønna skisserer innebærer at suppleringsruta flyttes til Dønnasambandet og at antall avganger fra Flostad reduseres fra dagens 16 til 5 i det nye forslaget. Det lekes også med tanken om å legge skoleskyssen fra Herøy over Bjørn. I skissen fra Dønna er det utarbeidet en meget optimistisk tabell som viser hvordan dette skal fungere i praksis. Et eksempel viser at det skal være mulig for en skolebuss å være i Tennvalen kl. 16.15 etter at hurtigbåten Dønna ankommer Bjørn kl. 15.25.

Konsekvenser for Herøy

SSB oprerer med personminutt som metode for å beregne reisetid mellom to steder og da finner en ut at med Dønnas forslag til kommunikasjonsløsning vil 1252 innbyggere få økt reisetid til Sandnessjøen (73 %), og 304 innbygger (18 %) vil få rundt 5 minutter kortere reisetid. 1252 innbyggere er nesten det samme antallet som hele Dønnas befolkning. Dønnas løsning vil føre til at reisetiden øker med åtte minutter i gjennomsnitt for herøyfjerdingene når det brukes bil over Dønnasambandet.

Endringene i reisetid for den enkelte krets vil bli som følger:

(Sør-kretsene er ikke tatt med i beregningen da de i liten grad berøres av forslaget)

 

Krets

Innbyggere

Endret reisetid

Endring i reisetid i %

Tenna

96

+ 25

+ 63 %

Sør-Herøy

437

+ 15

+38 %

Silvalen

494

+10

+22 %

Nord-Herøy

225

+ 9

+22 %

Øksningan

151

-5

-9 %

Seløy/Staulen

153

-5

- 10 %

I Herøy vil 73 % av befolkingen få økt reisetiden med 30 %, og 18 % av befolkningen vil få redusert reisetiden med 13 %. I gjennomsnitt bruker innbyggerne i Dønna i dag 43 minutter på å reise til Sandnessjøen, mens innbyggerne i Herøy bruker 45 minutter. (beregningen er laget av kommunalleder II Geir Berglund i Herøy kommune)

Lite gjennomtenkt

Rådmann Skogsholm sier at forslaget til Dønna ikke har vært diskutert i det offisielle møtet under konferansen i Bodø. Skogsholm sier videre at forslaget fra Dønna har mange svakheter og bærer preg av at det ikke er kvalitetssikret godt nok.

Pendlerrute og skoleskyss med hurtigbåt snart på plass

Ordfører Arnt Frode Jensen sier at de i dag har hatt et meget positivt møte med fylkesråd for samferdsel Tove Mette Bjørkmo. Sammen med Alstahaug og Vega kommune er de snart i mål med å endre hurtigbåtrutene slik at arbeidspendling og skoleskyss er mulig. - Det gjenstår kun et siste møte for å få denne kompliserte endringen på plass. Det vil da bli mye bedre forhold for arbeidspendling mellom Herøy og Alstahaug, sier Jensen.

En slik løsning vil gi arbeidspendling fra Flostad til Sandnessjøen på 25 minutter.

Vurderer samarbeidsavtaler

Ordfører Arnt Frode Jensen synes det er utrolig frekt av Dønna kommune å legge fram et forslag som til de grader griper inn i kommunikasjonsopplegget i nabokommunen. Jensen signaliserer at han vil be rådmannen om å fremme en sak der eksisterende samarbeidsavtaler mellom kommunene vurderes å sies opp. I dag kjøper Herøy kommune tjenester fra Dønna kommune innenfor landbruk, voksenopplæring og bibliotektjenester. Herøy er også vertskommune for NAV på Dønna. - Når Dønna opptrer på en sånn måte er det naturlig at tilliten til kommunen er fraværende, sier en irritert Jensen. Her er skissen som Dønna kommune har lagt fram for fylket

Trykk her