Herøy får sin frivilligsentral i høst, men Dønna Frivillighetssentral ble etablert allerede i 1998 i kommunestyret på Dønna.

Vedtatt kutt fra nyttår Kommunestyret behandlet økonomiplan for perioden 2012-15 i møte den 13.desember i fjor og i den vedtatte økonomiplan er det forutsatt at kommunens årlige tilskudd til Dønna frivillighetssentral opphører fra og med 2013.

Altså om knappe fire måneder.

Ny utredning Men i forbindelse med en sak i formannskapet i juli ble også frivilligsentralen diskutert.

Da ble rådmannen anmodet om å utrede og legge fram saka til kommunestyret etter sommerferien.

Dagens styre er slik sammensatt: Liv Austad, styreleder, Yngve Skei, nestleder, Roger Lisø, Dag Lasse Sarassen og Oksana Gibadulina.

I henhold til gjeldende vedtekter har kommunen ansvaret for lønnsadministrasjon og pensjonsordning for daglig leder samt regnskapsføring. Revisjon utføres av kommunerevisjonen.

108.000 i utgifter Dønna kommune har de siste fem årene brukt i gjennomsnitt 108.000 kroner i kommunalt bidrag til driften.

I økonomiplanen er det forutsatt at denne utgiften skal opphøre fra nyttår.

Drift av Dønnahallen Leder av frivilligsentralen har spilt inn forslag om at sentralen kan forestå driften av Dønnahallen og ta seg av skyss av skolebarn i forbindelse med svømmeundervisning.

Rådmannen skriver til dette at et arbeidsutvalg som skal utrede organisering av drift av hallen er i sluttfasen.

Skyss av skolebarn Med hensyn til skyss av skolebarn mener rådmannen at det kan bli vanskelig å få til på grunn av gjeldende lovverk og konsesjonsregler.

Han konkluderer med følgende i sin innstilling for formannskapet: 1. Kommunestyret vil ta endelig stilling til hvorvidt kommunen skal opprettholde sitt årlige bidrag til Dønna Frivillighetssentral i forbindelse med sin behandling av økonomiplan for perioden 2013-16.

2. Kommunestyret vedtar at nødvendige kommunalt tilskudd for 2013 skal innarbeides i årsbudsjettet for 2013, om nødvendig gjennom bruk av overskudd fra 2011.

FAKTA: I henhold til gjeldende vedtakter (pkt.1 – Formål) skal sentralen:
* Være en møteplass for organisasjoner og enkletpersoner som ønsker å gjøre en frivillig innsats, og personer som har behov for bistand.
* Fange opp interessen og behovet for ny type frivillighet.
* Være en arena for lokalt utviklings- og nærmiljøarbeid.
* Finne gode metoder for å koordinere det frivillige arbeidet.
* Utvikle samarbeidsformer mellom offentlige og frivillige organisasjoner.
* Delta i forebyggende ungdoms- og helsearbeid.
* Ha et ideelt (ikke økonomisk) formål, og omfatter hele kommunen.

Et supplement
Frivillighetsentralen skal ikke gå etablert næringer ”til livs” og heller ikke overta oppgaver som kan påregnes utført av det offentlige, men skal være supplement og korrektiv til offentlig og privat tjenesteproduksjon.

Frivillighetssentralen skal rette sitt arbeid mot barn og ungdom, eldre, funksjonshemmede og andre som har et udekt behov.