Opplæringen er en del av det regionale samarbeidsprosjektet «Digital hjemmeoppfølging Helgeland», som er etablert av Helgelandssykehuset, Helgelandskommunene og samarbeidspartnere blant fastleger. Prosjektet skal bidra til systematisk videreutvikling av tjenestene til de som lever med kroniske sykdommer i regionen.

Her kan du lese mer om prosjektet: Innføring av digital hjemmeoppfølging på Helgeland - Digitale Helgeland

Digital hjemmeoppfølging handler om å gi helhetlige og gode tjenester til personer som lever med sykdommer som gjør at de har behov for oppfølging over korte eller lengre perioder. Målet er at både den det gjelder og helsepersonell skal få oversikt over helsetilstanden, slik at man kan oppdage endringer på riktig tidspunkt. Dette kan bidra til økt trygghet, mestring og selvstendighet for brukeren. Det kan også bidra til at vi får mer bærekraftige helse- og omsorgstjenester. For få til dette benytter man digitale hjelpemidler, slik at noen deler av tjenesten kan foregå fra eget hjem.

Se denne videoen for mer informasjon om digital hjemmeoppfølging: Velferdsteknologi - Digital hjemmeoppfølging - YouTube

Herøy kommune deltar i dette prosjektet og skal i løpet av våren prøve ut løsningen sammen med noen pasienter. De ansatte er veldig spente på å utforske hvordan systemene fungerer og hvordan pasientene opplever å ta dette i bruk. Organiseringen av slike tjenester varierer fra kommune til kommune, og man må derfor finne sin egen måte å gjøre dette på.  

Kommunen har også fått tilskudd fra Helseteknologiordningen og gjennomfører nå ett eget prosjekt som heter «Digitale helsetjenester i Herøy kommune».

«Målet med arbeidet er å finne ut hva som er behovene i årene som kommer, gjøre prioriteringer og finne løsninger for veien videre. Dette innebærer å se på behovet og ønskene til brukere, pårørende og ansatte i kommunen, vurdere hvilke teknologiske løsninger som er aktuelle, arbeide systematisk med tjenesteutvikling og evaluere prosessen underveis. Det er mange forhold som skal tas hensyn til når man arbeider med digitale helsetjenester og prosjektet gir oss en mulighet til å jobbe godt og effektivt med dette. Vi har alle bakgrunn som helsepersonell, og bryr oss først og fremst om å gi gode tjenester til pasienter og brukerne. Det er derfor spennende å utforske hvordan teknologi kan bidra til akkurat dette. Når vi jobber sammen har vi mange gode diskusjoner som belyser både utfordringer og muligheter, og vi får mulighet til å dele tanker om hvordan vi kan utforme tjenestene på en god måte hos oss. Det blir veldig spennende å begynne med utprøving snart slik at vi får flere erfaringer å bygge videre på.»

På bildet ser vi prosjektgruppen for Digital hjemmeoppfølging: Ranveig Merethe Svinøy, Sissel Eide Knutsen, Benedicte Olsen Gjengaar, Linn Kristin Einvik Strømmen og Tone Nordnes. (Wenche Jørgensen og Audun Hov deltar også i prosjektet, men var ikke til stede).

Tekst: Sissel Eide Knutsen (prosjektleder)