Dette er historien om Operation «Provident» som skjedde mot slutten av 2. verdenskrig. Denne operasjonen var britisk og hadde som mål å ta knekken på tyskkontrollert skipsfart langs kysten av Nordland. Operasjonen resulterte i Norgeshistoriens største skipskatastrofe med over 2500 døde. Over 2000 av dem var sovjetiske krigsfanger. En konvoi bestående av fire skip hvorav bergensbåten m/s Rigel var den største, ble bombet i senk ved Tjøtta på Helgelandskysten. 

Rigel-katastrofen inntraff den 27.november 1944 da fangeskipene MS Rigel og DS Korsnes, samt to militære følgeskip, ble bombet av britiske fly i sundet mellom Rosøya og Tjøtta. Dette foredraget vil handle om den nye boklanseringen «Tragedien Rigel», utgitt på Bodoni forlag i oktober 2022. I all hovedsak vil det ta for seg nye oppdagelser som ikke var særlig omtalt i boken han gav ut i 2003.

Om forfatteren
Trond Carlsen (f. 1952) er pensjonert historielærer ved Sandnessjøen videregående skole. Han er utdannet lærer fra Nesna Lærerskole med videreutdanning i fagene historie, musikk, matematikk og formgivingsfag. Andre utgivelser av Carlsen; «Rigel – Norgeshistoriens største skipsforlis», «Alstahaug Skolemusikk 75 år», «Dampskipet Haarek – En legende blant dampskip på Helgeland», «Hansteen» – (medforfatter) og «De grønne båtan – Historien om båtene som tilhørte Det Helgelandske Dampskibsselskab 1867-1957». Carlsen har i tillegg skrevet maritime og historiske artikler til diverse årbøker og til tidsskriftet «Skipet», organet for Norsk Skipsfartshistorisk Selskap.

Omtale av boka
Av og til inntreffer en historisk katastrofe som blir glemt. Og som ikke bør glemmes. Det kan være gode grunner til at vi mennesker glemmer, vi vil legge det vanskelige bak oss.

Men «Rigel» bør ikke glemmes. Hverken fordi den er smertefull, vanskelig eller har vært full av politisk dynamitt fra den sank til den dag i dag. Nettopp derfor bør den huskes, og bli et sentralt kapittel i vårt lands historie og hukommelse. «Rigel» bør fortsette å uroe oss.

Denne viktige og vanskelige historien har Trond Carlsen brukt år av sitt liv på å dokumentere. Det bør vi være takknemlige for. Denne uroen gjør oss klokere.
Roy Jacobsen
Forfatter

Foredraget til Trond Carlsen er en del av den ukentlige onsdagsklubben som arrangeres i Storstua på omsorgssenteret.