Karneval i kirken og fastelavn i «fjøset»

Karnevalsgudstjeneste 2020

Søndag 23. februar arrangeres det karnevalsgudtjeneste for både store og små i Herøy.

- Mange tenker i dag på karneval som en dag med utkledning og lek for barn i barnehage eller på barnskolen, eller kanskje karneval i Rio med sambarytmer og fantasifulle opptog. Men karneval og fastelavn er en og samme kirkefest, som markerer at det nå er 40 dager til påske.I Den Norske kirke i dag holdes det mange karnevalsgudstjenester for mindre barn, men søndag den 23. februar er det i Herøy karnevalsgudstjeneste og fastelavnsfest for både store og små, sier sokneprest Gunver Birgitte Nielsen.

- Først blir det familiegudstjeneste kl. 12.00 i Herøy kirke, der alle oppfordres til å kle seg ut. Man trenger ikke dyre karnevalskostymer - hjemmegjort er velgjort. Bruk fantasien, finn det gamle tøy frem og bli klar til karneval. Det blir også gratis ansiktsmaling i våpenhuset fra kl. 11.30.

- Kirken vil være pyntet med fastelavnsris med fargede fjær som alle 10-års dåpsdagsbarna har gjort. Organist Marija finner sambarytmene frem og sammen skal vi synge karnevals- og fastelavnssanger, se på flotte masker og rare klær. Sist i gudstjenesten vil det være enkel nattverd som alle som vil kan ta del i. Kanskje vil vi kjenne oss selv på en annen og ukjent måte, men i kirkens rom er det plass for hele livet og med en karnevalsgudstjeneste tar vi livets alvor og lek inn for Guds ansikt, sier Nielsen.

- Fra kirken går vi sammen i karnevalsopptog til bygdesamlingen der avdelingsleder Rajko Savic er klar med en klassisk fastelavnsfest, slik som det fortsatt praktiseres rundt kirkene i Danmark. Det blir også innslag av gamle norske fastelavnstradisjoner. Først blir det tønneslagning ute (lik «katta ut av sekken») med kroning av kattekonge og kattedronning og premie til de mest fantasifulle utkledninger. Deretter blir det kakao, saft og hjemmelagde fastelavnsboller til alle i fjøset. Fastelavnssøndagen avsluttes med leker for store og små.

- Bli med på karnevalsgudstjeneste og fastelavnsfest søndag den 23. februar kl 12.00 i Herøy kirke og ta hele familien med til fest, oppfordrer sokneprest Gunver Birgitte Nielsen.

Herøy kirke_vinterkveld
Søndag 23. februar inviteres det til karnevalsgudstjeneste i Herøy kirke.
Auksjon under Herøydagan_Rajko
Rajko Savic ønsker folk velkommen til fastelavnsfest etter gudstjenesten.
Karnevalsgudstjeneste_slå på tønne2
Slå på tønne blir en av aktivitetene ved bygdesamlinga. Her er et bilde fra et lignende arrangement i Danmark.

Annonser