Det har i flere år vært klart at noe måtte gjøres med dagens helsehus. I et pålegg fra Arbeidstilsynets fra oktober 2013 ble det stilt krav om utbedring av garderobe, toalettforhold, utforming og innredning av arbeidsplasser i eksisterende helsehus. Det ble først administrativt vedtatt å gjøre mindre tilpasninger i dagens bygg for å lukke avvikene. Dette viste seg å bli en dårlig løsning på grunn av at bygget har mange flere utfordringer. Ansatte klager over dårlig inneklima og oppvarming på bygget. Bygget har for få kontorer og det er dårlige romløsninger og det mangler også akuttmottak.

Det ble nedsatt en bredt sammensatt arbeidsgruppe for å utrede helsehuset og behovet for fremtidige omsorgsboliger. Denne har vært ledet av Steinar Furu (AP) og har hatt medlemmer fra både administrasjonen og ansatte.

Kommunen engasjerte arkitekt og byggeteknisk bistand for å se på ulike muligheter. Det ble sett på tre ulike alternativer der det første var å bygge om dagens helsehus, kun for å imøtekomme påleggene fra Ar­beidstilsynet. Alternativ to var en fullstendig renovering av helse­huset, for å øke både standard og levetid på bygget. Man så imidlertid raskt at dette kom til å bli svært omfattende, og kunne koste opp mot 15 millio­ner kroner.

Det som ble sett på som det mest fornuftige var imidlertid å bygge nytt, et 600 kvadratmeter stort bygg, med en kostnads­ramme stipulert til 22,5 millio­ner. Det nye helsehuset skal ligge ved siden av eksisterende helsehus. Det er mange spesialiserte tjenester som det ville vært vanskelig å finne plass for i andre lokaler dersom eksisterende bygg skulle blitt revet før nybygget var på plass. Etter at det nye bygget er på plass skal det gamle rives til fordel for parkeringsplasser. På denne måten kan driften gå som normalt under hele byggeperioden, noe som er en stor fordel.

Et enstemmig kommunestyre gikk for rådmannens forslag om å bevilge 30 millioner til det nye helsehuset. Det er planlagt oppstart i løpet av 2016 og er beregnet 12 måneder byggetid slik at nybygget mest sannsynlig vil stå ferdig i 2017.

Nye omsorgsboliger
I tillegg til nytt helsehus skal det også bygges åtte nye omsorgsboliger og to sykehjemsplasser med en kostnadsramme på over 30 millioner kroner. I motsetning til helsehuset er dette en investering som er «selvfinansierende» og ikke belaster kommunens budsjett. Dette innebærer at rundt halvparten dekkes av statlige tilskudd mens resten dekkes i form av husleie av de som bor der.

Bra for alle parter
Kommunalleder I Siv Nilsen sier til Herøyfjerdingen at dette kommer til å bli en veldig bra løsning selv om det blir en kostbar investering for kommunen.

- En renovering ville aldri blitt en fullgod løsning og det ville også oppstått store utfordringer med driften under dette arbeidet. Dette blir bra for alle parter og vi får et bygg der alle funksjoner blir ivaretatt på en mye bedre måte. Det er også bra og viktig at representanter for de ansatte har blitt tatt med i prosessen hele veien i, sier Nilsen.