Nordland fylkes trafikksikkerhetsutvalg (NFTU) har tatt initiativ til et «Bussvett-prosjekt» i tidsrommet 13. januar til 14. februar 2014. I samarbeid med lokale busselskap, politiet og Trygg Trafikk ble alle grunnskolene i Nordland fylke invitert til å være med i prosjektet for å fokusere på trygg og god adferd ved busstransport. Det settes spesielt fokus på bilbeltebruk, adferd i buss og adferd utenfor buss/busstopp.

Mange påmeldt
- Innen påmeldingstidens utløp hadde over 40 skoler meldt seg på. Hver skole betaler en påmeldingspremie kr. 1.000, skriver Tore Jeremiassen i Trygg Trafikk i pressemeldingen.

I forkant av aksjonen ble det sendt ut informasjonsmateriell til skolene der blant annet bussvettreglene er sentrale.

Informasjon fra bussjåfør og politiet
Ved Herøy skole valgte de å ha en egen aksjon der det ble satt ekstra fokus på bussvett og trafikksikkerhet. Aksjonen startet med at politibetjentene Jeanette Nordby og Even Aspli gjennomførte en liten kontroll og pratet med folk nede i busslommen ved Herøy skole.

Etter kontrollen ble det kjørt en informasjonskampanje for skolens elever. Elevene på skole ble delt inn tre grupper og Herøyfjerdingen var til stede da ungdomstrinnet fikk sin informasjon.

Bussjåfør Tor Arne Hågensen i Nordlandsbuss understreket viktigheten av å bruke belte når de tok bussen. Han oppfordret også elevene til å gå rolig inn på bussen uten å presse seg fram.

- Det tar bare to sekunder å ta på seg belte og når jeg kjører bussen skal alle ha belte på. Det er like farlig å ikke bruke belte i en buss som i en bil. Ved en ulykke kan beltet være avgjørende for om man berger livet eller blir invalid, eller i verste fall dør. Jeg har ellers et meget godt inntrykk av elevene på Herøy skole og synes de jevnt over er greie, sa bussjåfør Tor Arne Hågensen til de lydhøre elevene.

Ingen å miste
De to nye betjentene ved lensmannskontoret i Herøy, Jeanette Nordby og Even Aspli tok for seg ulike sider ved trafikken og minte elevene på at det var viktig å gjøre de riktige valgene når de kom ut for situasjoner som var trafikkfarlige. Orienteringen ble også forsterket med en filmsnutt fra Trygg Trafikk som på en brutal måte viste viktigheten av bilbeltebruk.

- Når man sitter på en bil der bilføreren enten kjører for fort eller er påvirket av rusmidler har man et ansvar for å si fra, sa Jeanette Nordby.

Etter orienteringen fikk elevene stille spørsmål til de to betjentene. Det var mange som hadde spørsmål å stille og de fleste var opptatt av hvilke bøter man fikk for ulike foretredelser.

Kårer beste skole
Bussvett-prosjektet kårer beste skole i hver region (Sør-Helgeland, Nord-Helgeland, Salten, Ofoten og Vesterålen/Lofoten) som får en pengepremie på kr. 6.000 samt en bussreise til en verdi av kr. 6.000.

Her kan dere lese bussvettreglene:

 Plakat_bussvett.jpg