Slik tradisjonen er i Herøy ble kommunedirektørens forslag til budsjett for 2022 og økonomiplan for perioden 2022 til 2025 enstemmig vedtatt i formannskapet i siste møte. Under behandlingen i kommunestyremøtet ble det lagt fram tre endringsforslag, og ikke uventet var det posisjonens forslag som består av Arbeiderpartiet og Senterpartiet som til slutt ble vedtatt mot 5 stemmer fra opposisjonen som består av Høyre og Herøy bygdeliste.

Herøy kommune får i 2022 et årsbudsjett på 197,7 millioner kroner. Av dette er investeringsbudsjettet på 60,7 millioner, med et samlet låneopptak på 26,6 millioner. Kommunens disposisjonsfond beløper seg ved utgangen av 2021 til rundt 100 millioner kroner.

Godt fornøyd
Ordfører Elbjørg Larsen (Ap) mener de har fått vedtatt et godt budsjett som inneholder mange gode tiltak. Den store investeringen de neste to årene blir bygging av nytt svømmebasseng med en samlet investeringsramme på rundt 47 millioner kroner, men ordføreren mener at de også har fått på plass mange andre gode tiltak til herøyfjerdingene.

- Jeg vil blant annet framheve at vi har fått satt av 150 000 kroner til prosjektledelse for  imøtekomme oppvekstreformen, sier ordfører Elbjørg Larsen.

Oppvekstreformen er en barnevernsreform skal gi mer ansvar til kommunene på barnevernsområdet, og styrke kommunenes forebyggende arbeid og tidlig innsats i hele oppvekstsektoren. Reformen trer i kraft i 2022.

- Jeg synes også det er bra at vi har satt av 60 000 kroner til en utstilling som skal vise fiskeri- og havbruksnæringen i Herøy. Videre er det også bra at vi har fått satt av 100 000 kroner til å utarbeide en reiselivsstrategi sammen med Dønna der de går inn med samme beløp, sier Larsen.

Ordføreren trekker også fram at det er viktig at de har fått satt av 250 000 kroner ekstra i 2023 til å utrede attraktive boligtomter. Det ligger allerede inne 250 000 kroner i 2022, og disse midlene skal blant annet brukes til å settes i gang et arbeid med reguleringsplan for Danielholmen til boligformål.

I budsjettet for 2022 ble det også vedtatt å sette av 1 million kroner til næringsfond, 400 000 kroner til opprusting av uteområdet i Herøy barnehage, 300 000 til revisjon av kystsoneplan, 200 000 kroner til minnelund på kirkegården, 200 000 kroner til nytt flytekai ved Prestegårdskaia. Det ble også satt av 500 000 kroner til styrking av kommunens integreringsarbeid.

Administrasjonen ble også bedt om at de sammen med barne- og ungdomsrådet tar initiativ til en utredning som skal sikre åpning av ungdomsklubb i løpet av 2022.

Ikke bærekraftig på lang sikt
Både posisjonen og opposisjonen uttrykte at de var bekymret for at budsjett og økonomiplan ikke var bærekraftig på lang sikt. Dette er også noe kommunedirektøren også trekker fram i sitt saksframlegg.

- Man må over tid søke å justere driften i henhold til rammene, uten å sette inn ekstraordinære midler. Dette legges imidlertid ikke opp til i budsjettet for 2022, skriver kommunedirektør John Arne Andersen i sitt saksframlegg.

Det var Arnt Erling Paulsen (Ap) som la fram endringsforslaget fra Ap/Sp som senere ble vedtatt. Her blir kommunedirektøren bedt om å sette i gang et arbeid for å tilpasse driften slik at den blir bærekraftig.

- Budsjett og økonomiplan 2022-2025 balanseres ikke uten bruk av midler fra disposisjonsfond. Dette er ikke bærekraftig over tid. Vi vil på bakgrunn av dette be kommunedirektøren gjennomgå organisasjonene med den hensikt å redusere kostnader/øke inntekter ut ifra et helhetssyn i løpet av økonomiplanperioden. Inntekter og utgifter må i størst mulig grad balanseres. Kommunedirektøren må selv vurdere om ekstern kompetanse skal benyttes for denne gjennomgangen i kommunens organisasjon. Det fremmes sak til politisk behandling slik at man kan ha dette med seg i budsjetteringen for 2023, står det i budsjettvedtaket.

Vegar Dalen (H) sa i sin framlegging av budsjettforslaget fra opposisjonen at han var bekymret for at investeringene i neste fireårsperiode var svært høye, og at kommunen ville pådra seg en gjeldsbelastning som kunne bli utfordrende å håndtere i årene som kommer. Det ble derfor foreslått at alle investeringer skulle settes i bero i påvente av fullstendig VA-plan (plan for vann og avløp). Planen forventes lagt fram i 2022, og det ble derfor argumentert med at dette derfor ikke ville redusere fremdriften i prosjektet. Dette forslaget ble senere enstemmig vedtatt.

Trykk her for å lese saksprotokollen (vedtaket). Alle dokumenter fra siste kommunestyremøte finner du ved å trykke her.

Trykk på bildet nedenfor for å se budsjettdebatten på Kommune-TV.

Kommunestyremøte 14.02.21_Kommune-TV.jpg