Det var ordfører Arnt Frode Jensen som på vegne av Arbeiderpartiet la fram forslaget i en rekke punkter.

(se lenger ned)

Snakker negativt om mulighetene Med Arbeiderpartiets rene flertall i kommunestyret gikk også dette gjennom.

- Det er krevende at vi presenterer kommunen positivt og går ut med at vi vil at folk skal flytte hit, men samtidig snakker negativt om mulighetene og økonomien.

Vi må alle tenke oss nøye om når vi snakker negativt, og alle bør ta til seg at dette kanskje ikke er så lurt.

Forslag med 15 punkter Vi har de pengene vi har, sa ordfører Arnt Frode Jensen og la fram partiets forslag i 15 punkter – som likevel inneholder langt med enn 15 tiltak.

Han sa blant annet at han vil ha ungdomsklubben i gang så fort som mulig.

Dette er punkt tre i vedtaket:

”Inntil videre etableres ungdomsklubben i den ”gamle” barnehagen sammen med tilbud/aktiviteter tilknyttet våre nye innbyggere.

I denne sammenheng er det også ønskelig å få etablert en frivillighetssentral hvor det tilknyttes en statlig delfinansiert stilling.

Denne stilling er ment til å drifte ”huset” herunder også ungdomsklubben. Vi vil komme tilbake til denne saken ved budsjettbehandlingen for 2013.”

Herøyfjerdingen fortsetter Rådmannen hadde i sitt forslag lagt inn at informasjonsmedarbeidereren (Herøyfjerdingen) fra 2013 kun skulle jobbe 50 prosent med Herøyfjerdingen nett, papir og kommunens nettside.

Vedtaket i kommunestyret i dag betyr en videreføring av dagens ordning fram til 2015.

Museet fortsetter Det samme gjør også stillingen ved museet i Herøy, som rådmannen hadde lagt inn skulle falle helt bort fra 2013.

- Vi har prioritert disse tiltakene opp mot nye tiltak – samhandlingsreformen – ut over det som er kommet inn til nå, sa ordføreren blant annet.

Lavere vanngebyr Og noe blir også faktisk billigere i det nye budsjettet, i det abonnementsgebyret for vann settes ned med 100 kroner.

Ordføreren uttalte at det var uheldig at ikke kommunen får nok igjen for den folketallsøkningen man har hatt.

- På den bakgrunn har vi søkt Nordland Fylkeskommune om 2,5 millioner kroner i skjønnsmidler for å avhjelpe de problemene vi har nå.

Men gevinsten av økt innbyggertall vil komme, sa ordfører Arnt Frode Jensen.

Manøvrerer i ruskevær Varaordfører Elbjørg Larsen la til at når man skal manøvrere i dårlig vær, så må man holde stø kurs.

- At vi har økt innbyggertallet skal ikke være noe negativt. På lengre sikt får vi igjen for satsingen.

Herøy kommune leverer gode tjenester til innbyggerne. Budsjettforslaget viser optimisme og er preget at man manøvrerer godt i ruskevær, sa varaordføreren.

Ved avstemmingen fikk AP sitt forslag Arbeiderpartiets ni stemmer, mens de åtte borgerlige politikerne stemte for sitt forslag. (se deres forslag nederst i saken)

Dagens vedtak i kommunestyret: Budsjett 2012 0g økonomiplan 2012 – 2015 vedtas med følgen de endringer:
  1. For å frigjøre sykepleiefaglige ressurser tas det opp forhandlinger med Herøy ASVO om overtagelse av administreringen av hjelpemidler.


  1. Som en følge av avvikling av teknisk hovedutvalg ber kommunestyret rådmannen  foreta en gjennomgang av etaten for å tilpasse den til ny politiske struktur. Kommunestyret vil komme tilbake til finansieringen av dette tiltak i 2012.


  1. Inntil videre etableres ungdomsklubben i den ”gamle” barnehagen sammen med tilbud/aktiviteter tilknyttet våre nye innbyggere. I denne sammenheng er det også ønskelig å få etablert en frivillighetssentral hvor det tilknyttes en statlig delfinansiert stilling. Denne stilling er ment til å drifte ”huset” herunder også ungdomsklubben. Vi vil komme tilbake til denne saken ved budsjettbehandlingen for 2013.


  1. Stillingen som koordinator for funksjonshemmende er foreslått tatt ut med virkning fra 1.08.13. Da dette budsjettkutt vil redusere tilbudet til funksjonshemmende, barn og unge med spesielle behov, vil kommunestyret ta saken opp til ny vurdering ved budsjett 2013.


  1. Herøy har siste år opplevd en gledelig vekst i folketallet noe som har betydd utfordringer for blant annet skole og barnehage. På denne bakgrunn er det søkt fylkesmannen om kr 2,4 mill i ekstra skjønnsmidler. Skole og barnehage vil bli prioritert forutsatt positiv behandling av søknaden.


  1. For en tid tilbake tok Herøy kommune initiativ til reiselivsprosjektet ”Ut i øyan”. Ettersom det interkommunale næringsselskap HALD AS avvikles ved årsskiftet, søkes det om å overta hele prosjektet i samarbeid med Dønna kommune. Til å gjennomføre prosjektet vil det i 2012 bli bevilget kr 250.000.-


  1. Mye tyder på at psykiatritjenesten bør forsterkes. I denne sammenheng ber kommunestyret rådmannen evaluere tjenesten samt å komme tilbake med sak som beskriver utfordringene og viser hvordan vi best kan løse disse.


  1. Menighetsrådet har bestilt rapport om tilstanden på det elektriske anlegg i kirken. På grunn av gammelt anlegg er det grunn til å tro at mye må utbedres. For å sikre kirken mot brann er det aktuelt å etablere sprinklingsanlegg. Kommunestyret vil komme tilbake til denne saken så snart utredningen foreligger.


  1. Festeavgiften for gravplass økes fra kr 50 til kr 100 pr år.


  1. Kommunestyret er kjent med at generalforsamlingen i Helgelandskraft har vedtatt utbetaling av ekstraordinært utbytte på 100 millioner til aksjonærene. Herøys andel av dette er 3,8 mill kr. Utbyttet som utbetales inneværende år avsettes til disposisjonsfond.


  1. I forbindelse med utlysing av lensmannsbetjentstillingen bes det om at virkemiddelordningen tilknyttet rekruttering av lensmannsbetjenter evalueres og legges frem til politisk behandling.


  1. Av dette beløpet vil vi allerede nå signalisere at vi i 2012 vil bruke;
  • kr. 95.000.- til styrking av kulturmidler
  • kr. 250.000.- til næringsarbeid
  • kr. 50.000.- til veilys
  • kr. 100.000.- veivedlikehold
  • kr. 200.000.- 150 års kommune og kirkejubileum


  1. Abonnementsgebyret for vann settes ned med kr 100.-


Følgende budsjettposter styrkes:
  • Skoleskyss 2012 økes med kr 115.000.- finansieres med økning av renter bankinnskudd med kr 115.000.-
  • Sfo tilføres kr 40.000.- som dekkes over renteinntekter.
  • Helgeland Museum økes med kr 314.000 i 2013-14 og 15
  • Herøyfjerdingen økes med kr 295.000.-  i 2013, 2014 og 2015
  • Helgeland museum og Herøyfjerdingen dekkes inn ved å redusere tilsvarende over kto  1.10100.254.0 for årene 2013, 2014 og 2015


Innvesteringer:

Asfaltering av veier kr 2.045.000.- som dekkes over salg av eiendom kr. 1.200.000.- og disposisjonsfond kr 845.000.-
  • reasfaltering Valsåsen
  • reasfaltering Hokleppan
  • asfaltering Sørvågveien i Øksningan
  • asfaltering Gangarholmveien, Øksningan
------------------------------------------------------------------ Borgelig felles-forslag

Yngve Magnussen la fra et felles budsjettforslag for partiene Venstre, Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet:

Dette er hva Magnussen sa fra talerstolen i dag:

1.  Budsjett-investeringer gjør  OP (opposisjonen) forandringer på Herøy omsorgssenter  utbedring i forhold til samhandlings reform. Her går vi kun for utbedringer av 2 mottaks rom til 1 250 000 kr i utbedringskostnader pr rom.

Dette del finansieres via salg av kommunale boliger og 400 000 kr i statlige tilskudd.  Samtidig som vi ikke synes det er forsvarlig å satse mere på jubileum.

OP ønsker samtidig å IKKE bruke 1 500 000 kr til utbedring av lager, kjøkken og toalett i Herøyhallen for de 1-3 årlige happeninger som dette skal brukes til. Her kan det gjøres på andre måter.

2. Med den økonomiske tilstanden som Herøy kommune nå er i og med valgkampen sterkt i minne.

Tenker da spesielt på skolevalget der ordføreren presisert at AP reddet Marine Harvest pga deres store og sterke organisasjon som kan påvirke valg i samfunnet, synes jeg det er på sin plass at ordføreren styrker budsjettet med å gå ned til 70 % stilling da hans sterke organisasjon ikke er sterk nok til å styrke overføringer i rammevilkår for Herøy kommune. Dette tilfører kommunen 232 691 kroner.

3. OP kutter på lik linje på kultur, kunstner og næringsprisen da det kuttes i lag og foreninger. Her håper vi jo selvfølgelig at vi finner midler etter hvert.

4. OP ønsker å bevare helårs åpen SFO da vi ser ett behov rundt dette punktet så lenge som det er arbeidsplasser med skift ordninger i Herøy kommune.

5. OP ønsker å videreføre psykisk helsevern da vi tror det trenges i forhold til rus og annen problematikk. Dette også for å unngå press på lege i forhold til dette punktet.

6.  OP satser på å samkjøre en stilling med 50 % miljø arbeider (2012) og 50 % barne- og ungdoms arbeider (2013). Vi føler at her trengs det tiltak som vi ønsker å tilføre.

Dette har vi valgt med å samkjøre en stilling til 100 % for å effektivisere driften / rollen. Dette istedenfor 75 % stilling som barne-og ungdomsarbeider.

7. Samtidig ønsker OP å styrke bemanningen ved samhandlingsreformen. Her kjører vi inn med 600 000 kr i frie midler for bemanning i HOS for 12 og 13.

Må også ses i samhandling med OP sin forslag med ut balansering av fond i 12 og 13 (300 000 kr mere i 13).

8.  OP ønsker også å redusere eiendomsskatten med 1 ppm i 12 og 1,5 ppm i 13 og ut. Og som nevnt tidligere ønsker vi å bruke 300 000 kr mere fra fondsmidler i 13 enn RM innstillinger.