Lensmann Børø sier at det spesielt i Herøy er et problem at det er flere som ikke kjenner regelverket om bruk av vannscootere.

Salget av vannscootere har tatt seg opp de siste årene, og det registreres en stadig økende bruk. I 2013 ble totalforbudet mot bruk opphevet, og bruken reguleres nå av egen forskrift. Nedenfor følger et kort utdrag av forskriften for hva som ut fra miljø, friluftsliv og sikkerhet er lovlig og ulovlig bruk.

Det er tillatt å bruke vannscooter så lenge man i saltvann holder avstand på 400 m fra land, og 500 m fra land i vassdrag, herunder innsjøer. Avstanden gjelder ut fra fastland, samt holmer, øyer og skjær over 200 kvm.

Det er tillatt å kjøre sakte (maks 5 knop) i farleder, herunder havneområder, korteste vei (transportetappe) gjennom forbudsbeltene for å komme ut til områder der kjøring er lovlig. Transportetappe er imidlertid ikke tillatt i elvestrekninger og innenfor badebøyer i oppmerket badeområde.

I verneområder, og i et belte 400 m fra og rundt verneområdet (500 m i ferskvann), er det totalforbud mot å kjøre vannscooter. Også i andre områder med hekkende sjøfugl er det viktig at førere av vannscooter viser hensyn, og da spesielt sommertid til fugl med unger.

Det er utarbeidet kart som viser lovlige områder, områder med forbud, men tillatt med transportkjøring, og områder (verneområder) med totalforbud. Det er den enkelte utøvers eget ansvar å sette seg inn i gjeldende regelverk.

Oversiktskart og fullstendig regelverk kan finnes på www.fylkesmannen.no eller www.miljodirektoratet.no, eller www.miljokommune.no.

Politiet og Statens naturoppsyn fører kontroll med at reglene blir fulgt (i havneområder også havnemyndighetene), og brudd på bestemmelsene kan medføre anmeldelse og bøteleggelse.

Meldinger om ulovlig kjøring eller aktivitet bes gitt til politiet på tlf. 02800.

Vannscooter_logoer.jpg