I forrige uke, helt ut av det blå, kom det fra Sander (6)  «Jeg skulle ønske vi kunne samlet inn penger til Nepal!»

«Ja vel, sa jeg…hva tenker du på?»

 «Jo, jeg har sett på TV at der har det vært et stort jordskjelv, og der er den mange som ikke har det så bra»

«Det synes jeg var en veldig god tanke, Sander» sa jeg. «Hva tenker du vi kan gjøre for å samle inn penger til Nepal»?

Sander: «Jo, kanskje vi kan bake boller og selge for å samle inn penger til Nepal»?

«Det synes jeg var en kjempegod ide» sa jeg!

Vi gikk inn og snakket med styrer (Line) og hun tente straks på ideen!

Førskolegruppa i Herøy barnehage startet planleggingen, og det var mange ting som måtte ordnes! Det måtte lages plakat, vi måtte finne ut hvor vi skulle være, vi måtte spørre om lov til å selge utenfor Herøy senteret, vi måtte bli enige om hvor mye bollene skulle koste osv.

Torsdag 18. juni var dagen endelig kommet, og vi bakte boller fra tidlig morgen sånn at vi kunne gå i gang med vår «gode gjerning». Ungene var ivrige og syntes det var spennende at vi skulle gjøre noe som kunne hjelpe andre som ikke har det så bra som oss. Etter lunsj pakket vi det vi skulle ha med, og satte nesa mot Herøysentret.  Her fikk vi låne oss et bord, og etter bare noen minutter var salget allerede godt i gang. Folk handlet og skrøt av de gode bollene, og alle syntes det var flott at vi ville sende pengene til Nepal.

Salget varte i bare 20 minutter, for da var alle posene med boller solgt, og resultatet i pengeboksen var kroner 1139,- som skal sendes til Nepal.

Dette er barns medvirkning i praksis. Her valgte vi å ta tak i noe som barna er opptatte av,  og å støtte og oppmuntre dem til å gjøre noe for andre. Barn har rett til å uttrykke seg og ha innflytelse på alle sider ved sitt liv i barnehagen.  Dette krever tid og rom til å lytte og samtale. Å støtte og oppmuntre barn til å gi utrykk for sine tanker og meninger, og å ta dem på alvor og gi dem anerkjennelse er veldig viktig, og noe som er forankret i barnehageloven.

Tusen takk til alle som støttet oss, og kjøpte boller!

Tekst og bilder: Bodil Blix (pedagogisk leder i Herøy barnehage)