Bokbader: Olav Skårdalsmo
Oppleser: Andreas Kolstad

Forfatter Bjørn Johnsen uttaler seg om bakgrunnen for sin siste roman «Amygdala»:
 «Pandemien herjet, jeg sto i kø for å skaffe hermetikk, gikk til apoteket for å hente jod tabletter og mottok varsel fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap; sikre meg vann og mat for uker – ja, hva tenkte du? La du en plan for hvordan du skulle overleve? Flykte? Gjemme deg bort? Som seksbarnsfar fikk jeg panikk! Hvordan skulle jeg sikre flokken? Så leste jeg at forskere fra Cambridge mente at øyer som Island og New Zealand var egnede steder for overlevelse – fordi de ga korn, grønnsaker og fisk, men like viktig, de kunne forsvares mot inntrengere. Men den samme muligheten har jo også øyer på Helgelandskysten!»

 «Jeg bygde meg ei torvhytte på ei forblåst øy og bodde der i ensomhet tre uker.»

Bjørn Johnsen forteller hvordan han testet ut muligheten for å bo og leve på ei ensom øy som riktignok hadde jordsmonn nok til dyrking og rikelig med fisk i havet. Torvhytta besto av en grunnmur av stablet stein, samt klosser av utskåret torv bygd som en iglo, støttet opp av brystbein fra en strandet og fortært hval. Taket ble forsterket av ei not som han fant på ei søppelstrand.

«Jeg kjøpte meg robåt og valgte meg en testtur fra hjemstedet mitt til den hemmelige øya. En rotur på femten timer.»

For å unngå træler i hendene, hadde han i forkant laget seg ei stang under taket med tykkelse lik håndtaket på årer. Her hang han etter nevene ett minutt, tre ganger daglig.

«Først tok jeg jegerprøven og skaffet meg rifle og rikelig med ammunisjon.»

 Han testet jakt- og fiskemuligheter og fant fort ut at livet her ute var levelig.

«Når pandemien gradvis gikk over og krisen roet seg kunne jeg jo le av mine egne handlinger, ja, det var jo flere som lo da de fikk historien servert.»

«Men nå hadde jeg et sterkt utgangspunkt for å skrive en realistisk roman.»

Forfatter Bjørn Johnsen lar tolv ressurssterke mennesker velge seg ei øy på kysten av Helgeland der de forsøker å få et levelig liv under ragnarok. «Amygdala» er en høyaktuell fortelling som vil nå mange lesere med kunsten å overleve. Her er det spenning, intriger, humor og kjærlighet. Boka som er i salg fra midten av juni kan kjøpes hos ARK og Norli, i butikk og på nett.

Etter fire romaner har Bjørn Johnsen opparbeidet seg til å bli den nye spennende forfatterstemmen fra Nord-Norge. Du kan formelig lese landsdelens ville natur gjennom bøkenes galleri av personligheter. Iskald kulde og steile fjell, men også lune havner. Og plottene er så uventet at når du aner hvor det går, blir du garantert overrasket. Flere av hans bøker er innkjøpt av kulturrådet, og mottar begeistring og høye terningkast hos bokelskere.no.

Bokbad med Bjørn Johnsen_plakat.jpg