Lensmannsbetjent Oddbjørn Lorvik var innsatsleder på øvelsen som i dag tirsdag foregikk i Herøy.

Han startet dagen med å samle alle elevene på ungdomstrinnet i aulaen i Herøy sentralskole hvor han blant annet viste bilder (godkjent av pårørende) fra de siste tre dødulykkene vi har hatt i Alstahaug, Dønna og Herøy det siste året.

FART er fellesnevner - Felles for alle disse ulykkene er FART. Vi så også en filmet rekonstruksjon fra en ulykke i England. Budskapet for samtalen med elevene var at det er uhyre viktig å få varslet om ulykken så raskt som overhodet mulig.

- Det kan hende at involverte i en alvorlig ulykke lar være å varsle fordi det kanskje har vært to stykker på en moped eller en annen ting som ikke er tillatt.

Budskapet er uansett at det viktigste er å redde liv. Få varslet om ylukken raskest mulig, så kan man heller i etterkant snakke om det andre, forteller en engasjert innsatsleder til Herøyfjerdingen.

Bilslipp fra 18 meter Etter seansen i aulaen med ungdomsskole-elevene fikk både de eldste og de yngste elevene ved sentralskolen være tilstede når fire bilder ble sluppet i asfalten fra 18 meters høyde.

Sammenstøt med asfalten tilsvarer en kollisjon i vel 60 kilometer i timen.

Og skadene som oppstår på bilene ga nok mange en påminnelse om hvor liten fart som skal til før ødeleggelsene blir katastofale!

Store skader Alle kunne i dag konstatere at rattet omtrent ble trykket helt inn til førersetet på bilen. Meget tankevekkende.

Men bilslippet var bare en nødvendig handling før selve øvelsen hvor brannmannskapene, politi og helsepersonell i både Dønna og Herøy deltok.

Her handlet det om å redde personer ut fra kollisjonsskadde biler.

Se saken over.