Formålet med besøket var å se på hvordan kommunene kan lære av hverandre og utvikle vennskapskommunesamarbeidet framover. I tillegg ble også den endelige vennskapsavtalen formelt underskrevet av ordfører Ivan Bozikov og Arnt Frode Jensen. Avtalen har tidligere vært underskrevet i Kroatia, men det manglet en del formaliteter som det nå er ordnet opp i.

Ønsker å samarbeide
Det ble diskutert flere samarbeidsprosjekt mellom de to kommunene. Det ble blant annet sett på ulike reiselivsprosjekt i Murrter Kornati og attraksjoner i Herøy som er koblet opp mot prosjektet "Ut i øyan".

Et av prosjektene er en ide om at det skal settes i gang med merking av øyene i Herøy og Murter Kornati. Tanken er at dette skal lokke turistene til å delta i en ny type turisme der de deltar i et "øyspill" Prosjektet er omtalt i en egen sak på Herøyfjerdingen. (trykk her)

Kommunikator
Et annet mulig samarbeidsprosjekt er en ide om å få til direkteoverføring via visning på storskjerm. Murter har 7-8000 daglige turister fra hele Europa. En skjerm på torget der som viser våre lyse netter, sjø og fjell kan være en nytenkende måte for markedsføring av Herøy som reiselivsdestinasjon.

Peacepainting og skolesamarbeid
Peacepainting er en virksomhet som allerede foregår både internasjonalt, nasjonalt og lokalt. Peacepainting er organisert som en stiftelse, med Catrine Gangstø fra Bindal som daglig leder, og Tone Toft fra BrasøyGalleriet Kunst og Kulturverksted i Herøy som kunstnerisk leder. Tanken bak Peacepainting er at budskapet om fred og likeverd skal uttrykkes gjennom en intuitiv maleprosess, etterfungt av tekstarbeid/tekstbrikker.

Det er ønskelig med maleverksteder i Murter og Herøy for barn og unge.

Et samarbeid mellom skolene i Herøy og Murter kan også utvikles der det utveksles erfaring og kunnskap. Kanskje kan man utveksle elever slik at en skoleklasse fra Herøy kan ha undervisningen i Kroatia en uke mens elevene fra Kroatia er på Herøy.

Etterlyser ideer
- Vi håper at bedrifter, lag foreninger og andre grupper kommer med forslag om bedriftsturer, erfaringsutveksling og temabuilding som man kan satse videre på mellom de to vennskapskommunene. Det er bare å ta kontakt med meg så kan jeg videreformidle kontakt, sier Stig Neraas i Herøy kommune.