Torsdag kom det åtte russiske ungdommer, tre skoleledere og en journalist til Brasøy og BrasøyGalleriet. To av dem kommer fra øya Kolgujev i Barentshavet mens de andre fra Naryan-Mar, Nenetsfolkets hovedstad som ligger på «Store-tundraen», mellom Kapp Kanin og Jamalhalvøya.

Dette er et gjenbesøk i regi av stiftelsen Peacepainting. I fjor var Catrine Gangstø fra Bindal som er daglig leder i denne stiftelsen, Tone Toft fra Brasøy som er kunstnerisk leder, og samboeren hennes Bjørn Økern på besøk i Naryan-Mar en uke og hadde male-veksteder med tema Fred og Vennskap over landegrenser. Med seg hadde de lærere og elever fra Sameskolen i Hattfjelldal. Nå kommer de ungdommene fra Naryan-Mar som var med på gjenbesøk, noe som er en viktig del av Peacepaintings arbeid.

Kaker og kaffe for alle på lørdag
Torsdag var det tur til gapahuken på Svartåsen, og i dag var det dagstur med M/K Leiskjær med innlagt fiske. Lørdag blir det maleverksted i BrasøyGalleriet først på dagen og klokka 17.00 er alle fastboende og hyttefolk på Brasøy invitert til kaffe og kaker på Ungdomshuset «Bølgen». Det er dekket på til 132, og det er kaker nok etter en fantastisk dugnadsinnsats på Brasøy. Det blir underholdning med litt fortellinger om livet på tundraen, Nenets-dans og sang, litt joik og minikonsert med Brasøy Brass.

Tekst og bilder: Bjørn Økern