Dønnaordfører Anne Sofie Mathisen hadde for anledningen tent tre lys foran eg og ordførerkollega Arnt Frode Jensen.

"Blålys" Tre "blålys", som hun kalte det - for å understreke alvoret i saken de to formannskapene var kommet sammen for å diskutere.

- Mange er engasjerte i saken. Det ser man blant annet på feacebook. Dette er en viktig sak for folk, sa Mathisen blant annet.

Før hun overlot til Arnt Frode Jensen å orientere de to formannskapene om historien bak avtalene kommunene har gjort med Helgelandssykehuset.

- Et hån Han kom også inn på at toppledelsen i Helgelandssykehuset har sluttet siden denne avtalen ble inngått.

- Dette innspillet fra sykehuset er et hån mot det arbeidet som er gjort. Og jeg syntes godt man skulle høre med de øvrige medlemmene av styringsgruppen.

- Rystet De er rystet og kunne ikke i sin villeste fantasi forestille seg dette, sa ordfører Jensen blant annet.

Og han la til: - Dette er både avtalebrudd og tillitsbrudd. Min tillit til ledelsen ved Helgelandssykehuset er ikke til stede.

Dette må de ta på sin kappe etter dette diktatet.

Mange av politikerne hadde deretter ordet for å si sin mening og uttrykke sin støtte til det som var sagt og til innstillingen som forelå. (se egen sak på dette)

Den ble til slutt vedtatt enstemming:

1. Herøy og Dønna kommune vil på det sterkeste oppfordre styret for Helgelandssykehuset å gripe inn og skrinlegge disse planene og snarest få ro rundt saken for å skape trygghet i befolkningen og gjenskape den tilliten som er nødvendig i et forestående samarbeid om viktige helseoppgaver.

2. Hvis ikke dette skjer vil saken bli rettslig belyst.