Det var på rutekonferansen sist uke at det ble opplyst at det som skulle være en anbudsperiode på åtte år (2012 - 2020) bare blir på to år.   I dagens møte i Helgeland Regionråd i Herøy vedtok et enstemmig regionråd en uttalelse stilet til samferdselsministeren hvor de ber henne gripe inn for å sikre en forsvarlig anbudsprosess for fergesambandene på Helgeland både med hensyn til reell konkurranse og et forsvarlig fergetilbud.    "Å sette ned anbudsperioden til to år vil fjerne en reell konkurranse og muligheten for nytt materiell.   Dette vil være en stadfesting av dagens meget dårlige løsninger", mener regionrådet blant annet og fortsetter:   "Resultatet av en slik prosess vil sannsynligvis være at samme selskap og samme materiell vil betjene området i ytterligere 2-4 år til en langt høyere pris", mener Helgeland Regionråd i sin enstemmige uttalelse idag fredag.   Dette er svært ødeleggende for et raskt ekspanderende næringsliv der logistikkløsningene er avgjørende for framtidig eksistens, mener rådet.   Regionrådet mener videre at dette også er tvilsomt i forhold til EU’s konkurranseregelverk og krever at anbudsprosessen med fergesambandene på Helgeland fullføres som planlagt med 8 års anbudsperiode og at anbudene legges ut før årsskiftet.  

UTTALELSEN:

 

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa

 

ANBUDSUTLYSNINGEN AV FERGESAMBANDENE PÅ HELGELAND MÅ GJENNOMFØRES I HENHOLD TIL STORTINGETS FORUTSETNINGER

 

Statens vegvesen skal innen årsskiftet ha lagt ut de siste fergesambandene på anbud.

 

Det er gjennomført en bred prosess med næringsliv og kommuner i forbindelse med denne utlysningen basert på en anbudsperiode på 8 år.

 

En del av rutene har de siste årene hatt store problemer med manglende kapasitet og misstilpasning av fergemateriell i forhold til behov.

 

Fergemateriellet er til dels det eldste som finnes i bruk i landet. Det er derfor store forventninger hos næringsliv og øvrige brukere til anbudsprosessen og den planlagte forbedringen av kapasitet og materiell.

 

 

Å sette ned anbudsperioden til to år vil fjerne en reell konkurranse og muligheten for nytt materiell. Dette vil være en stadfesting av dagens meget dårlige løsninger.

 

Det finnes neppe ledig materiell i forhold de omforente spesifikasjoner. Resultatet av en slik prosess vil sannsynligvis være at samme selskap og samme materiell vil betjene området i ytterligere 2-4 år til en langt høyere pris.

 

Dette er også tvilsomt i.f.t. EU’s konkurranseregelverk.

 

 

Dette er svært ødeleggende for et raskt ekspanderende næringsliv der logistikkløsningene er avgjørende for framtidig eksistens.

 

 

Helgeland Regionråd krever at anbudsprosessen med fergesambandene på Helgeland fullføres som planlagt med 8 års anbudsperiode og at anbudene legges ut før årsskiftet.

 

 

Vi ber statsråden å gripe inn å sikre en forsvarlig anbudsprosess for fergesambandene på Helgeland både med hensyn til reell konkurranse og et forsvarlig fergetilbud.

 

 

 

Kopi av uttalelsen er sendt til Regionveisjef Torbjørn Naimak og Nordland Fylkeskommune.