Øksningan grendeutvalg hadde møte tirsdag denne uka og besluttet å oversende to saker til kommunen med oppfordring om å ta affære.

Står usikkert Den ene saken gjelder de gamle bryggene som står på stein og som man har fryktet kan skli ut.

Eier av bryggene har satt opp gjerde rundt bygningene slik at ikke folk skal gå inn eller på kaiet av hensyn til egen sikkerhet.

Løse takplater ”Det bekymrer imidlertid flere i området at det rives løs takplater og annet når det er vind og uvær. Det plukkes også opp materialer fra sjøen som stammer fra brygga/kaiet”.

Det skriver grendeutvalget i Øksningan som ber kommunen ta kontakt med eier av bryggene og påse at de blir sikret mot uvær før høsten gjør sitt endelige inntog.

Redningsforsøk Bryggene var i bruk til inn på 1970-tallet som butikken, før daværende driver Sigmund Tobiassen bygde ny butikk ved Øksningan Notbøteri.

Det har i etterkant av dette vært flere forsøk på å redde bryggene og sette disse i stand.

Veikonflikt På tirsdagens møte vedtok grendeutvalget også å be kommunen ta tak i en gammel veikonfliktsak.

Veien ble i etterkrigstiden opparbeidet med offentlige midler, men i 2008 vedtok kommunen å legge veien ned som kommunal vei.

Etter dette har konflikten mellom befolkningen i Øksningan og grunneieren startet. Det toppet seg da grunneieren stengte veien med et gjerde tvers over veien.

Vil fjerne gjerdet Nå ber utvalget kommunen kontakte grunneieren for å få fjernet gjerdet.

”Vi krever at kommunen nå tar tak i saken slik at vi unngår mer bråk og utrivelige tilstander.

Vi kan ikke se at grunneier har noen rett til å stenge en vei som har vært og er i bruk av Øksningans befolkning.

Regulering fortest mulig Kommunen må ta kontakt med grunneier for å få fjernet gjerdet og fortest mulig få regulert inn og laget ny sti gjennom Vågen.

Hvis reguleringen tar lang tid må kommunen påse at grunneier river gjerdet og ikke på noen måter stenger veien for offentligheten eller skjeller ut de som er turgåere før ny sti er laget”, heter det i brevet som er undertegnet leder i grendeutvalget Lisbeth Larsen.

Herøy kommune har i et tidligere møte med grendeutvalget i 2009 ment at det bør reguleres inn ny vei/tursti i Vågen, noe grendeutvalget mener at det vil være en god løsning

Store konflikter i sommer ”Imidlertid har det ikke skjedd noe på tre år og i sommer har det vært store konflikter med grunneier og turgåere.

Dette har vært ubehagelig og sterkt provoserende for mange.

Det hele har nå toppet seg med at grunneier har stengt av veien med et gjerde.

Lar seg ikke stoppe De fleste som kjenner området lar seg ikke stoppe og går rundt og forbi gjerdet opp i fjellsiden eller klatrer over.

Dette er også en stor fare nå når det begynner å bli mørkt om kveldene for de som sykler gjennom Vågen.

Utallige henvendelser Å treffe på et gjerde i fart med sykkel kan få stygge konsekvenser i form av skader for den som sykler.

Grendeutvalget har fått utallige henvendelser fra frustrerte og sinte turgåere som ikke aksepterer at noen kan få ta seg til rette på denne måten”, heter det videre i brevet fra grendeutvalget.

Vil bli orientert Grendeutvalget ønsker at kommunen tar kontakt med utvalget snarest slik at de kan holdes orientert om hva som blir gjort i disse to sakene.

Det har ikke lyktes Herøyfjerdingen å komme i kontakt med grunneieren som bor i Øksningan bare deler av året.