Regiondirektør i Marine Harvest Norway Region Nord, Charles Høstlund tok for seg bedriftens nyere historie og satte anlegget i Herøy inn i konsernets sammenheng. Han framstilte slakteriet på Herøy som en meget viktig del av Marine Harvest konsernet.

Omvisning på slakteriet og kassefabrikken
Etter orienteringen fra Høstlund ble gjestene delt inn i puljer og vist rundt i et av verdens mest moderne lakseslakteri. Deltakerne fikk også sett den høyteknologiske kassefabrikken som har gått helt uten stans siden den ble etablert. Kassene produseres av avanserte maskiner før de sendes direkte inn i slakteriet i nabobygget. Renhet er et stikkord på hele anlegget og kassene berøres i dag ikke av menneskehender før de er ute hos kunden 3-4 dager senere. 

Bygger 12 Eifeltårn hver dag
Det var nok mange av gjestene som ble imponert over kapasiteten på anlegget. I dag har anlegget en kapasitet på 400 tonn eller 90 000 laks. Stabler man kassene oppå hverandre tilsvarer dette 12 Eifeltårn hver dag.

Snuoperasjon fra 2007
Kjell Stokbakken orienterte de inviterte gjestene om bedriftens snuoperasjon de siste årene. Etter at fabrikken nesten ble stengt i 2007 har det blitt investert i topp moderne utstyr for å få anlegget til å bli et av de mest moderne i verden.

Det produseres nå ca 700 000 måltid hver dag og anlegget er på 3. plass i verden når det gjelder produksjonsvolum. Det omsettes for ca 1,8 milliarder hvert år.

Fabrikken har også investert mye i arbeidsmiljøet og satsing på sikkerhet for de ansatte (HMS) og fabrikksjef Kjell Stokbakken sier at siste skade ved anlegget var i september 2009.

Godt samarbeid med Herøy kommune Kjell trakk også fram Herøy kommunes rolle som samarbeidspartner. Gjennom etableringen av Herøy Marine næringspark med omlegging av veien og oppstillingsplass for vogntogene har bedriften fått et mye bedre anlegg.

Herøy er vårt samband
Stokbakken var også klar på at han ønsket de nye fergene over Søviksambandet velkommen og han presiserte at han støttet Herøy kommune i sitt arbeid med nye kommunikasjonsløsninger. Herøy er vårt samband sa han til forsamlingen.

Augustbryggo
Etter å ha forlatt Marine Harvest ble gjestene møtt av Kjell Inge Jakobsen på Augustbryggo. Augustbryggo er et visningssenter som blant annet viser fiskeri og havbrukshistorien på Helgeland fra både fortid, nåtid og litt om muligheter og framtid.

Her fikk gjestene blant annet se utdrag fra filmen “Farming of fish” som er produsert av et Kanadisk filmselskap på midten av 70-tallet. Filmen viser næringa i Herøy slik den var i sin spede oppstart. Det var nok flere av de inviterte som kjente seg igjen i denne fimen.