Alle flyktninger som kom til Herøy i 2022 ble invitert til festen. I og med at dette i hovedsak dreide seg om folk fra Ukraina ble både gudstjenesten og festen preget av dette. Det var også mulig å delta kun på festen for de om ønsket dette, men dette var det ingen som benyttet seg av.

Gudstjenesten ble holdt på både norsk og ukrainsk og inneholdt både norsk og ukrainsk sang. Evgenij Golobov fra Ukraina sang en ukrainsk sang mens han spilte gitar til, og organist Graham Stevensen spilte både norske og ukrainske sanger. Juleevangeliet ble også lest på både norsk og ukrainsk.

Julebord i prestegården
I prestegården hadde folk fra flyktningtjenesten, kirken og frivilligsentralen og ikke minst ukrainerne selv sørget for at det ble servert god mat og drikke.

- Det meste av maten var laget av ukrainere, men det var i tillegg også en del norsk mat. Noe av maten var nok uvant julemat for mange, men etter litt tilvenning og veiledning gikk det bedre, forteller arrangørene.

Laks fra Mowi
Mowi bidro også med laksefileter til julebordet, og i tillegg fikk også alle flyktningene som kom hit i 2022 med seg laks hjem.

Leder for frivilligsentralen Erika Puzienė setter stor pris på at Mowi ville være med å støtte arrangementet, og hun takker i tillegg alle de andre som sørget for at mange av de som har vært nødt til å flykte fra krigen fikk en trivelig stund i romjula.

Jul i Ukraina
Julen feires i Ukraina etter den julianske kalenderen, som starter 6. januar (julaften), og til 14. januar ("gammelt nyttår), "Jordan" eller Epiphany Christmas. Julefeiringen i dag er en blanding av religiøse og sekulære tradisjoner og er svært forskjellige rundt omkring i Ukraina. Mange ukrainere i dag feirer jul med færre, eller ingen, religiøse elementer.
Kilde: Wikipedia

Foto: Bård Grønbech