Arbeiderpartiet mister flertallet i Herøy

Elbjørg Larsen_ordførerkandidat

Ap har ikke lenger rent flertall i Herøy. Dersom de skal beholde ordføreren er de derfor avhengig av støtte fra ett av de andre partiene.

Selv om Arbeiderpartiet fortsatt er det klart største partiet i Herøy er de også valgets store taper. Mens de i 2015 hadde en rekordoppslutning på 65,2 prosent ligger de nå an til en oppslutning på 43,8 prosent. Dette gir en nedgang på 21,4 prosent og fører til at de er avhengig av et samarbeid for å beholde ordføreren. Det blir i så fall Elbjørg Larsen, etter at Arnt Frode Jensen har valgt å trekke seg fra politikken etter imponerende 28 år som ordfører.

Bak Arbeiderpartiet finner vi Senterpartiet og Herøy Bygdeliste med omtrent like mange stemmer på henholdsvis 20,9 og 20,2 prosent, mens Høyre får 15,2 prosent av stemmene.

Årsaken til det dårlige valget for Ap skyldes nok i hovedsak at partiet er straffet for sin håndtering av den betente helsehussaken som har påført kommunen store ekstra kostnader. Denne saken er også bakgrunnen for at Herøy Bygdeliste ble etablert og et tydelig signal om at denne saken har engasjert store deler av befolkningen.

Fra forrige kommunevalg i 2015 har Senterpartiet i likhet med det meste av landet en stor framgang fra 8,5 prosent til 20,6 av stemmene. Høyre stilte ved forrige kommunestyrevalg liste sammen med Venstre og fikk da 11,7 prosent av stemmene. Da stilte også FRP og SV liste og fikk henholdsvis 9,2 og 5,3 prosent av stemmene. I og med at tidligere lokalpolitikere fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre i år har samlet seg om Høyre er nok et valgresultatet på 15 prosent mindre enn de hadde forventet.

Det er positivt at valgdeltakelsen har økt fra 52 prosent i 2015 til 65,6 prosent ved årets valg.

I dagene framover vil det nok foregå forhandlinger mellom partiene for å komme fra til hvem som skal styre kommunen i årene framover.

Her er valgresultatet for Herøy kommune:
Det gjøres oppmerksom på at det kan komme endringer etter at alle sent innkomne stemmesedler er tatt med. Klokka 17.00 tirsdag 10. september er siste frist for at sent innkomne forhåndsstemmer har ankommet valgstyrene.

Valgresultat for Herøy 2019.jpg

Kilde nrk.no. Trykk på bildet for mer informasjon.

Foto: Ordførerkandidat Elbjørg Larsen (Ap).

Annonser