I en pressemedling sendt ut av SalMar Farming AS i dag tidlig heter det at lokaliteten har ca 2 mill fisk med en snittvekt på ca 800 gram.

Bokført verdi av biomassen på anlegget er på  50 millioner norske kroner. Nærmere 500 000 av fisken i anlegget er vaksinert mot PD.

Mistanke om sykdommen kom etter rutinemessig helsekontroll på lokaliteten.

Alle SalMars lokaliteter på Nord-Møre og Sør Trøndelag vil nå bli undersøkt for PD-virus for å skaffe seg oversikt over situasjonen.

Med unntak av to lokaliteter som enda ikke er ferdig analysert, så har resultater av gjennomførte analyser ikke indikert tilstedeværelse av PD viruset på andre SalMar-anlegg.

Også anlegg hos andre oppdrettere i regionen vil bli undersøkt.

SalMar deltar i gruppen «Stopp PD til Midt-Norge» og samarbeider med Mattilsynet og andre oppdrettere i regionen om å unngå introduksjon av PD viruset til Midt-Norge.

Det de siste årene lagt ned et stort arbeid for å opprettholde den gode biologiske statusen i regionen.  Videre håndtering av situasjonen knyttet til PD påvisningene i området vil bli gjort i et samarbeid mellom oppdrettere og Mattilsynet.

Alternative løsninger til utslakting av anlegget vil bli vurdert, heter det til slutt i pressemeldingen.

FAKTA: Pancreas disease (PD) er en alvorlig, tapsbringende virussykdom som i Norge angriper både laks og regnbueørret ved oppdrett i sjø.

Dødelighet kan være variabel, men over tid er samlet dødelighet ofte høy. Dødelighet, nedsatt tilvekst og dårlig slaktekvalitet kan gi store økonomiske tap ved sykdomsutbrudd.

Et PD-utbrudd på et sjøanlegg med 500.000 laks medfører et gjennomsnittlig tap på rundt 10 millioner kroner.

Det er vist eksperimentelt at sykdommen PD kan overføres horisontalt via vann, uten vektor.

I sjøvann som ikke er desinfisert, reduseres halveringstiden dramatisk. Flere av de vanlige desinfeksjonsmidlene er effektive mot SAV, men rengjøring og fjerning av organisk materiale på forhånd er viktig.