3. desember kl. 18 inviterer Herøy skole hele folket til i Herøyhallen. Da skal Herøy skole markere Alf Prøysens 100 års jubileum med en flott forestilling, gjennom flotte sanger, dramatisering og innslag fra alle klassene.

Det blir gratis inngang, kaffe og kaker. Det er også mulighet til å kjøpe varer fra salgsboder fra forskjellige elevbedrifter. Alle pengene som er tjent under forestillingen går rett til et veldedig formål.

- Barn hjelper barn. Det tror vi er helt i Prøysen sin ånd. Vi synes det er perfekt å ha forestillingen når det nærmer seg jul, for mange av tekstene til Prøysen gir oss en god julefølelse, sier Kirsti Iversen som er en av de ansvarlige for markeringen.

Fakta om Alf Prøysen
Alf Prøysen ble født 23. juli 1914 i Rudshøgda, og han døde 23. november 1970. Han ble 56 år. Prøysen var en norsk visesanger og forfatter, han var aktiv fra 1945 til han døde. Han arbeidet i flere ulike medier som for eksempel bøker, aviser, scene, grammofonplater, radio og TV. Mange av fortellingene og sangene hans er blitt folkeeie i Norge.

De fleste fortellingene og sangene til Prøysen foregår i et miljø som ligner på bygda hvor han vokste opp. Han vokste opp på Hedmarken på 1920 til 1930 tallet. Det er spesielt de tidligere tekstene hans som foregår i gårdsarbeid miljøet. På 1960 tallet handler sangene og fortellingene mer om folk flest.

Det er mange meninger om hva som er budskapet i sangen og fortellingene hans. Mange mener at sangene og fortellingene hans handler om fattigdom og misunnelse som ødelegger folk og mennesker, mens noen synes det er koselige historier fra gamle dager.

Kilde: Wikipedia

Teksten og bilder: Thomas Andre Karlsen og Jonas Jakobsen fra Medier og Informasjon v/Herøy skole

AP.jpg

Alf Prøysen. Foto: DigitaltMuseum.no