Speidergruppa i Herøy teller for tida 43 speidere fra 2. til 9. klasse, samt speiderlederne Trine og Svein Olav Heggheim. Også noen speiderforeldre deltar i blant, noe som er til uvurderlig hjelp.

Det har vært god aktivitet i gruppa i mange år, og det er godt å merke at speider’n fortsatt er en aktivitet som oppleves meningsfylt og artig blant barna. I dagens mer og mer stillesittende samfunn synes vi det er viktigere enn noensinne at barn blir stimulert til å røre på seg, bli glad i turer i skog og mark, lære om og undre seg over naturen, og til å se verdien i å være sammen og skape opplevelser med enkle midler.

Mange speiderturer
I tillegg til ukentlige samlinger her på Herøy, pleier vi å dra på en del turer litt lenger unna også. Jo eldre speiderne blir, jo flere turtilbud blir det. I mai pleier vi å dra på helgetur til tømmerhytta Brattali på Breimo ved Sandnessjøen, og i juni samles vi til familiedag og familiegudstjeneste i Hagen på Dønna. De større speiderne pleier å få dra på skitur med overnatting til Røde Kors-hytta i Randalen, men i år ser den turen ut til å måtte utgå – dels pga tidsmangel hos lederne, men også pga. snømangel!

Det gjeveste av alt er å få reise på skikkelig leir sammen med speidere fra andre steder, noe vi gjør i gjennomsnitt annenhvert år. Til sommeren er det landsleir i Asker ved Oslo, og vi regner med at rundt 15 speidere fra Herøy skal delta på den. Det er en fantastisk opplevelse å bo i lavvo ei uke, bygge en hel by av raier (trestokker) og tau, lage all mat på bål, lære masse nyttig og morsomt, få nye venner blant 5.000 leirdeltakere fra hele landet, dra på “haik” i det fri, og oppleve fellesskapet foran storscene og leirbål om kveldene. Herøyspeidere har deltatt på to landsleire tidligere – i 2006 og 2010.

Deltar på Jamboree i Japan
Den helt ultimate speideropplevelsen skal være å få delta på verdensspeiderleir - jamboree! Jamboree arrangeres også bare hvert 4.år, og man har bare én mulighet til å delta, siden et av kriteriene for å få være med er at man er mellom 14 og 18 år gammel. I tillegg må man ha lang speidererfaring og tilfredsstille noen andre krav. For første gang har speidere fra Herøy tenkt å dra på jamboree – til Yamaguchi i Japan sommeren 2015! De tre speiderne er nå igang med å samle inn penger til denne turen, som i tillegg til en ukes leir i Japan sammen med 40.000 speidere fra hele verden, omfatter en ukes rundtur i deler av landet sammen med den norske troppen.

For å forberede seg skal de også reise på et par samlinger i Norge i forkant av turen. I tillegg til interessante og flotte opplevelser ved å delta på en slik leir, tror Ingvild, Solveig og Thomas at dette er en super måte å jobbe for speiderlovens paragraf 10 på: “En speider arbeider for fred og forståelse mellom mennesker”!

Som et ledd i å samle inn penger til å reise på jamboree, arrangerte disse tre speiderne kakelotteri til morsdag, og de takker hjertelig for bidraget til alle som kjøpte lodd. Litt sent, men godt; her er vinnerne av lotteriet (som forlengst har fått sine gevinster):

Vinnere i speidernes morsdagslotteri:

  1. Kake: Sissel Mortensen
  2. Kake: Bendik og Oliver Håland
  3. Kake: Andrea Karlsen
  4. Kake: Terje Pettersen
  5. Kake: Agnes Håland
  6. Kake: Synnøve Silvik
  7. Konfekt: Ingvild Håland

Tekst og bilder: Trine Heggheim