- Vi som bor i området snakket lenge om å ordne til felles aktiviteter. Da vi søkte om kulturmidler et år fikk vi vite at vi måtte være en forening og dermed satte vi i gang, forteller Torben Pedersen til Herøyfjerdingen.

Kirkåsen Velforening ble stiftet i 2005 med Marit Stenbakken som sekretær, Oddleif Frantsen som kasserer og Sofie Gustavson og Torgeir Lenning som styremedlemmer.

Mye dugnad Målet for denne vinteren var blant annet å gjøre ferdig en allerede påbegynt akebakke. To lysstolper manglet lysarmatur da Herøyfjerdingen var besøk i januar.

Sist sommer ble det laget tilførselsvei fra den fine akebakken til hovedveien. Den har lettet adkomsten til den populære bakken i Kirkåsen. Blant annet har sentralskolen vært flittige brukere av bakken i alle år.

Sist sommer bygget også velforeningen grillplass med le-vegger ved foten av akebakken. Alt arbeidet har vært gjort på dugnad. I tillegg har beboerne i Kirkåsen skoget og ryddet.

Og mer skog må bort før neste store prosjekt kan komme på plass. - Vi ønsker å sette opp et lysthus med vinduer på toppen av bakken. Men trærne har vokst voldsomt og det må skoges mye først, før vi kan få utsikt over store deler av Herøy, forteller Torben Pedersen.

Offentlige tilskudd Velforeningen har fått 40.000 kroner fra Nordland Fylkeskommune og 7000 kroner fra Herøy kommune over to år til prosjektet.

- Folk har vært flinke til å gjøre dugnad og stedets entreprenører har vært rimelige med oss. Vi har bare møtt velvilje og mange er interesserte i hvordan prosjektet skrider fram. Vi jobber også med å få til veilys i området, forteller Torben videre.

Han forteller også om mange trivelige fellesstunder for beboerne i Kirkåsen. - Velforeningen gjør mye for det sosiale. Blant annet hadde vi felles St. Hansaften i fjor og vi har snakket om felles nyttårsfeiring.

- Vi har også planlagt gatefest med grilling på veien og har tidligere arrangert OL med skirenn på idealtid og med mye folk i bakken, avslutter Torben Pedersen.