- Jeg ser alvorlig på dette, spesielt ettersom det lett kan medføre skade på folk.   Kan medføre skade Og denne formen for bruk kan lett medføre skade, ettersom det er unger som holder på med det, sier lensmann Edvard Børø til Herøyfjerdingen.   Lensmannen i Herøy og Dønna oppfordrer derfor foreldrene om både å følge med på hva ungene holder på med og samtidig passe på Plumbo-flasken - hvis man har slikt stående.   - Plumbo avgir en sterk lukt, så det skal være mulig å finne ut om ungene har brukt dette stoffet, sier lensmann Edvard Børø.   Svært farlig Også ved Helsedirektoratets giftinformasjon advares det sterkt mot denne formen for lek.
 
- Dette er svært farlig. Kaustisk soda er blant de stoffene som trenger dypest ned i huden og det skadde området må ofte skylles i flere timer.   Får man dette i øynene kan man som ytterste konsekvens miste synet. Slik farlig lek bør man få stanset raskest mulig, sier Gro C. Havnen ved Giftinformasjonen til Herøyfjerdingen.
  Etseskader Hun forteller at hun kjenner til liknende historier fra andre steder i landet og hvor unger har blitt skadet.  
Hun legger til at ved etseskader er tiden før man starter skylling med vann veldig viktig.   - Unger som har lekt med dette og fått sprut vil ofte gjemme seg unna fordi de vet at de har gjort noe de ikke burde gjøre. Dermed kan skaden bli større.   Også kommunelege | Inge Skauen vil advare mot denne formen for lek.   Syre I denne leken brukes det en stor tom brusflaske med skrutropp, vann og blant annet Plumbo.   Etter en kort stund utvikles det gass i den tette flasken og det hele eksploderer. Er ungene uheldige kan de få syren i ansiktet eller på hendene.   På Plumbos egen nettside advares det mot å puste inn gassen som oppstår når Plumbo kommer i kontakt med vann.   Like så skal man unngå all bruk av åpen varme og røyking ved bruk av Plumbo.   Gå til Helsedirektoratets side for giftinformasjon med ved å trykke HER   Se også nrk.no om et uhell med denne type leketøy ved Møre i dag torsdag.