Advarer mot hubroangrep

hubroangrep2
Slik så Svein Kristiansen fra Øksningan ut på ryggen etter at han lørdag ble angrepet av en svær og illsint hubro. - Flaks at jeg bare hadde skjorte på meg, ellers hadde den svære fuglen blitt sittende fast, sier Kristiansen som gikk langs den oppmerkete turløypa da det smalt.
- Hubroen er nesten like svær som ei havørn og det er ingen spøk å bli angrepet av en slik, forteller Svein Kristiansen til Herøyfjerdingen.
 
Han er fugleinteressert og forteller at han går mye i fjellet og fotograferer ørnereir og liknende.
 
- Aldri opplevd maken
- Men jeg har aldri opplevd maken til dette. Jeg fikk helt sjokk og ble satt ut, forteller Kristiansen.
 
Det var sist lørdag han skulle en tur ut i marka i "Gårdsetangen" og han fulgte den oppmerkete turløypa.
 
- Det var fint vær og jeg tok en pause for å ta en røyk. Da kjente jeg plutselig en trykk i ryggen. Da så jeg den svære fuglen fly over hodet på meg og videre.
 
- Dette vil ingen tro
Da jeg kom heim fikk jeg kona til å fotografere ryggen min, for jeg tenkte at dette ville ingen tro. Derfor ville jeg skaffe dokumentasjon på at det virkelig skjedde, sier Svein Kristiansen.
 
Resultatet etter møtet med hubroen ble en ødelagt skjorte og store sår på ryggen.
 
Kristiansen forteller at hubroene i Øksningan har vært svært agressive i år.
 
Advarer folk
- Jeg vet ikke hvorfor. For det er ikke noe hyggelig når slikt som dette skjer.
 
Jeg vil derfor advare folk som går i området. Kanskje med barn eller små hunder. En liten hund kan fort bli tatt av den svære hubroen.
 
Jeg tipper den har et vingespenn på ikke langt unna to meter, anslår Svein Kristiansen.
 
Han legger til at hubro-bestanden har tatt seg stort opp i Øksningan og at det ligger en til to unger i hvert reir. Dessuten er huboen spesielt stor i Øksningan.
 
Fra nettleksikonet Wikipedia har vi sakset følgende:
Hubroen er den største av alle ugler i Europa og veier fra 2 til 4 kg. Hannhubroen blir ca. 65 cm, hunnen ca. 5—10 cm større. Vingespennet er mellom 1,5 og 1,8 m. Den har store fjærtopper som kan minne om horn, og rødgule øyne. Brystet har brede striper og buken smale striper.
 
Selve fjærdraktens grunnfarve er gulbrun med brunsorte pletter på oversiden. Fjærene er myke og har en kant av fine frynser, noe som gjør den nesten lydløs når den jakter. Den kan se i lys som er cirka 100 ganger svakere end det mennesket bruker til å orientere seg med.
hubroangrep2
Slik kan et møte med en illsint hubro ende.
hubroangrep1
Skjorta ble revet i stykker og gjennomhullet av de kraftige klørne.
hubro
Slik ser en hubro i vinterdrakt ut. (Wikipedia)

Annonser