Kirkens Nødhjelp markerer 75-års jubileum i 2022, med HÅP som overordnet tematikk. Kirkens Nødhjelps fasteaksjon er en viktig del av markeringen, og har fått tittelen «Håp i en dråpe vann». På Herøy er det de kirkelige konfirmantene som står for den lokale innsamlingsaksjonen, og i år er det ekstra lett å mobilisere til forståelse for viktigheten i aksjonen. Det er krig i Ukraina, hundretusener er på flukt og en alvorlig humanitær krise utvikler seg. Kirkens Nødhjelp med søsterorganisasjoner var raskt på plass med akutt nødhjelp som rent vann, mat, tepper og hygieneartikler til flyktningene.

Fasteaksjonen er en tradisjon som strekker seg langt tilbake i tid. For over 50 år siden bestemte menighetene i Norge seg for å ha en årlig innsamlingsaksjon til Kirkens Nødhjelp sitt arbeid. Kirkens Nødhjelps fasteaksjon er i dag den nest største innsamlingsaksjonen i Norge, etter TV-aksjonen. Aksjonen er lagt i en tid av kirkeåret som heter fastetiden. Fasten varer i 40 dager fra askeonsdag, men selve fasteaksjonen arrangeres over hele landet søndag til tirsdag før palmesøndag. For hver krone som er samlet inn kan vi hjelpe de som trenger det aller mest. Til sammen har det så langt blitt samlet inn 1,37 milliarder kroner til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon.

2020 og 2021 var unntaksår, men de siste årene før dette har innsamlingsresultatet fra fasteaksjonen årlig ligget på rundt 35 millioner kroner. Dette er svært viktige midler for å sikre livsviktig hjelp. Da koronapandemien rammet verden i 2020 kunne vi bruke av disse midlene til å sette i gang koronatiltak i over 20 land. Med støtten fra dere i ryggen fikk vi også andre store aktører i Norge og ute i verden til å støtte arbeidet. Hver krone dere samler inn er helt avgjørende for at vi kan igangsette store nødhjelpsoperasjoner når katastrofer inntreffer, og til å skalere opp arbeidet til dem som trenger det aller mest. Sammen kan vi gjøre enda mer der nøden er størst.

Kirkens Nødhjelp utfører arbeid på vegne av kirkene i Norge. Vi skal redde liv og kreve rettferdighet, og vi jobber både med nødhjelp i krisesituasjoner i tillegg til langsiktig arbeid. Mye av det langsiktige arbeidet dreier seg om å bygge brønner og sikre tilgang på rent vann der det ikke finnes. Det har enorm betydning både for folks helse og trygghet, og når man slipper å bruke flere timer hver dag på å hente vann langveisfra, frigjøres det tid til skolegang og lønnsarbeid.

Pengene som samles inn i fastetiden går til Kirkens Nødhjelps arbeid over hele verden. Dette gir oss mulighet til å raskt mobilisere når kriser oppstår, slik som vi nå gjør for innbyggerne i Ukraina.

Tirsdag 5. april kommer konfirmantene rundt med innsamlingsbøsser. Vi vet at folk ikke har så mye kontanter lenger, men det går også an å vippse penger til 2426. Konfirmantene deltar også på fasteaksjonsgudstjeneste i Herøy kirke søndag 3.april kl. 18, og da går ofringen i sin helhet til aksjonen.

Ta godt imot konfirmantene når de kommer! Takk for at du vil støtte dette viktige arbeidet!

Tekst: Menighetspedagog Trine Heggheim