Været viste seg nemlig fra sin aller beste side søndag, da det var Øksningan grendeutvalg sin tur å markere Herøy kommunes 150-årsjubileum.

Historisk foredrag Rundt 50 forventningsfulle tilhørere fikk mye igjen for oppmøtet da Kåre Hansen i neste to timer fortalte om arbeidet med boka og ikke minst trakk fram spennende historiske fakta fra Øksningan.

Hansen kom blant annet inn på viktige handelsmenn i Øksningan.

Handelssted - Som handelssted har Indre Øksningan stor historisk verdi. Øksningan lå ved krysningspunktet for skipsleden nord/sør og øst/vest.

Dette ga et godt grunnlag for handel, sa Hansen og trakk blant mange handelsmenn fram Oscar Baust i Indre Øksningan som i 1895 drev den landhandelen i Herøy med størst omsetning.

Tobiassen Etter Baust kom flere handelsmenn som satset stort. Den siste handelsmannen i Øksningan var Sigmund Tobiassen som drev fram til 1970.

Kåre Hansen kom også inn på skoleforholdene i Øksningan. Først ble undervisningen spredt på ulike heimhus, men i 1895 ble Øksningan skole bygd.

- Ikke alle barna klarte å komme seg på skole, blant annet når faren i huset hadde med seg båten på fiske. De som ikke møtte på skolen ble bøtelagt, fortalte Kåre Hansen.

Styrt avfolking Han ga også en illustrerende forklaring på hvordan kommunen styrte avfolkningen av øyer det (fra kommunens side) var uøkonomisk å ha bosetting.

Leder i grendeutvalget Lisbeth Larsen takket Kåre Hansen og overrakte blomster. Det fikk også ildsjelen bak turmarsjene i Øksningan Otto Jensen.

Med det var det klart for jubileumsmarjen, med oppstart ved ungdomshuset.

Poster langs løypa Løypa går langs hovedveien fram til det nye flotte nærmiljøanlegget i Øksningan. Her tar den av mot Hjelmsøyneset rundt to kilometer fra utgangspunktet.

Langs ruta er det satt opp seks ulike poster med informasjon som er hentet fra boka om Herøy kommune ”Øyfolket – en vandring i Herøy kommunes historie”.

På Hjelmsøyneset var det mange som tok seg tid til å både raste og slå av en prat. Her er det ikke lange stykket over til Hjelmsøya.

Bru til Hjelmsøya Vi traff blant andre Andrea Edvardsen som husket arbeidet med å få til en bru til Hjemsøya.

- Etter hvert ble det så lite folk igjen på øya og det ble uaktuelt, sier Andrea Edvardsen til Herøyfjerdingen.

Fra Hjelmsøyneset bar turen tilbake til ungdomshuset hvor folk kunne kjøpe seg kaffe, kaker og annen mat og drikke.

Gamle bilder Både nye og eldre bilder fra Øksningan ble vist på storskjerm i lokalet. Også fotoalbumer fra tidligere Øksningan skole lå framme og mange lot seg friste til å bla i dem.

Sju turmarsj-deltakere ble trukket ut som heldige vinnere av Herøy kommunes jubileumskrus.

Disse var: Rita og Torsten Larsen, Connie Albrigtsen, Conrad Kvåle, Ingrid Gudrundsen, Stig Roar Larsen og Jakob Theimann.

De som ikke var så heldige kunne trøste seg med den flotte deltakermedaljen som grendeutvalget hadde fått laget til jubileums-markeringen søndag.

Arrangementet var et samarbeid mellom både grendeutvalg, velforening og ungdomslaget i Øksningan.