I begrunnelsen for boten skriver Politimesteren i Helgeland bblant annet:

"Høsten 2008 satte ansatte ut en laksemerd (merd nr 2) med bunnring, hvor den tekniske løsning for innfesting av noten til bunnringen fravek anvisningene fra levereandøren i medfølgende brukerhåndbok.

Til tross for dette, og at det ble ansett å være vanskelige strømforhold i havet der anlegget var lokalisert, ble det ikke foretatt en forskrifintessig og påbudet risikovurdering, jf forskrift om internkontroll § 5 annet ledd e), med hensyn til fare for slitasje og skader på noten, og dermed rømningsfare.

Det ble heller ikke utført vedlikehold av merder og fortøyninger i henhold til brukerhåndbok fra leverandøren, slik det er bestemt i forskrift til tekninsk standard for installasjoner som nyttes til akvakultur, paragraf 15.

I tiden etter utsettelsen av merden ble det ikke foretatt tilstrekkelige og jevnlige kontroller av installasjonen for eventuelt å avdekke skader og funksjonsfeil.

Onsdag 15. april 2009, eller noe tid før, gikk det hull på laksenoten på grunn av slitasjeskade som skyldtes gnag mellom notposen og en kjetting som gikk til bunnringen, slik at om lag 80.000 fisk slapp ut i havet.

For overtredelsen ileggeNova Sea en bot til statskassen på kr. 500 000.

Ved fastsettelse av botens størrelse er det tatt hensyn til at saken er blitt unødvendig gammel, uten at selskapet kan lastes for dette.

I skjerpende retning er vektlagt at selskapet tidligere er ilagt forelegg for brudd på akvakulturlovgivningen.

Dersom forelegget ikke vedtas, slik at saken må fremmes for domstol, bortfaller avslaget."

I retten vil det bli lagt ned påstand om at Nova Sea idømmes en bot på 600.000 kroner og det vil i tillegg bli krevd at selskapet dømmes til å betale saksomkostninger til det offentlige.