5 på topp er et nytt prosjekt som er nytt av sesongen, men allerede meget godt besøkt. Turene omfatter 5 turmål og er spredt på Ytter-Øksningan og Inner-Øksningan.

- På Ytter-Øksningan finner du «Karifjellet» ytterst. Her er det god adkomst og lett å gå. Belønningen er flott utsikt mot storhavet.

- Fortsetter du innover er «Stortuva» neste turmål. Dette er den høyeste toppen på Herøy om du ikke har båt (98 moh.). Det er bare å følge merket løype opp. Enkelte kan nok oppleve bratte partier, men adkomsten er god. På toppen finner du «Telltur-kasse» i tillegg til «5 på topp-kassen».

- Neste mål når du ved å gå opp fra «Drømmeplassen» og opp på Innerøyfjellet. Her er det nydelig utsikt fra 91 moh.

- Når vi kommer til Inner-Øksningan blir turene lengre med topper som er lavere. «Storåsfjellet» kommer du til ved å følge merket løype til Gårdsøytangen. Det er bare å følge merker til denne lave toppen som belønner deg med nydelig utsikt. Videre kan du følge merket løype til det ytterste og sørligste punktet: Gårdsøytangen. Her er «5 på topp-kasse» og turmarsjkasse. I tillegg kan du ta deg en velfortjent pause under taket på «Knutly».

- Det er merkede løyper hele veien og det ligger turkart i kassene og i grillhytta på Drømmeplassen. Hver for seg er toppene verdt et besøk. Går man alle toppene i løpet av sesongen (1. mai - 20. september) er man med i trekning av premier, skriver Elbjørg Larsen til Herøyfjerdingen.