De fem toppene som inngår i "5 på topp" i Øksningan er ikke så høye, men de er mange og flotte. Det er en fin og litt tøff tur å ta alle på en gang, men det trenger du ikke. Det er ikke krevende løyper og det ligger kart i hver kasse og i tillegg er det kart inne i grillhytta som ligger på Drømmeplassen. Det kan også være en fin tur for ferierende som kommer til Herøy på sykkel. Kommer du med bil er det merket på kartet hvor du kan parkere ved de forskjellige toppene. De som går på alle toppene innen 20. september er med i trekning av premier. En av premiene som kan vinnes er et sauskinn som er gitt i gave av Svend Morten Reinertsen som har villsau i området.

"5 på topp" i Øksningan består av disse toppene:

  • Karifjellet
  • Stortuva
  • Innerøyfjellet
  • Storåsfjellet
  • Gårdsøytangen.

Her forteller Elbjørg Larsen litt om toppene:
- På Ytter-Øksningan finner du «Karifjellet» ytterst. Her er det god adkomst og lett å gå. Belønningen er flott utsikt mot storhavet.

- Fortsetter du innover er «Stortuva» neste turmål. Dette er den høyeste toppen på Herøy om du ikke har båt (98 moh.). Det er bare å følge merket løype opp. Enkelte kan nok oppleve bratte partier, men adkomsten er god. På toppen finner du «Telltur-kasse» i tillegg til «5 på topp-kassen».

- Neste mål når du ved å gå opp fra «Drømmeplassen» og opp på Innerøyfjellet. Her er det nydelig utsikt fra 91 moh.

- Når vi kommer til Inner-Øksningan blir turene lengre med topper som er lavere. «Storåsfjellet» kommer du til ved å følge merket løype til Gårdsøytangen. Det er bare å følge merker til denne lave toppen som belønner deg med nydelig utsikt. Videre kan du følge merket løype til det ytterste og sørligste punktet: Gårdsøytangen. Her er «5 på topp-kasse» og turmarsjkasse. I tillegg kan du ta deg en velfortjent pause under taket på «Knutly».

- Det er merkede løyper hele veien og det ligger turkart i kassene og i grillhytta på Drømmeplassen. Hver for seg er toppene verdt et besøk. Går man alle toppene i løpet av sesongen (1. mai - 20. september) er man med i trekning av premier, opplyser Elbjørg Larsen.

Her er et kart som viser hvor toppene ligger.

5 på topp_kart.jpg